Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Medic român stabilit în Italia: „Tot spitalul este afectat, contaminarea s-a produs”

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 25 februarie 2020, ora 10:23

Este panică în Italia, țara cu cea mai mare comunitate de români. Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a crescut la 270, iar 7 persoane au decedat, transmite CNN. Redacția Viața Medicală a luat legătura cu un medic român care activează într-un spital din Italia, unde au fost confirmate mai multe cazuri de coronavirus.

În numai două zile Italia a devenit cea mai afectată țară de coronavirus din Europa și a treia cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Sud. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în regiunile Lombardia și Veneto, din nordul Italiei. Astfel, 11 localități din aceste zone sunt în carantină.

Coronavirusul s-a extins și la Milano. Astfel, la doar câteva ore după ce a fost semnalat primul caz de coronavirus, medicii italieni au anunţat un al doilea pacient cu COVID-2019 în oraş.

„Suntem dezorientați, pentru că nu știm exact care este situația. Părea totul sub control până în momentul în care au apărut primele cazuri în oraș, depistate la noi. Am aflat că, de fapt, pacientul diagnosticat cu coronavirus venise acum 10 zile cu o simptomalogie gripală, apoi a fost trimis acasă. S-a întors cu pneumonie. Astfel, confirmarea că are COVID-19 a venit mai târziu. În aceste 10 zile pacientul a intrat în contact cu mai multe persoane din spital. A fost în contact cu asistenții medicali, cu alți medici, cu personalul sanitar”, a declarat pentru Viața Medicală un medic român care activează într-un spital de la periferia orașului Milano.

După ce au fost depistate mai multe cazuri de coronavirus, spitalul în care lucrează doctorul din România a fost închis, iar medicii au fost trimiși acasă.

„A început o debandată totală. Au închis spitalul, au închis camera de urgență. Au închis și două secții unde au fost pacienții. Iar personalul medical care a fost în contact, în camera de urgență, cu un pacient cu coronavirus, a fost blocat acolo. Nu le-au dat voie să plece până seara. Seara, cele trei cazuri depistate au fost transferate la un spital mai mare, fiind izolați total”, a precizat acesta.

Medicul mai spune că și alți angajați ai spitalului prezintă simptome compatibile cu cele date de COVID-19 și așteaptă să se facă testele.

„Nimeni nu știe exact ce se întâmplă. S-au terminat și măștile medicale. Unii asistenți medicali au febră, la fel și alți pacienți, însă fiecare continuă să-și facă treaba liniștit. Tot spitalul este afectat, deoarece este clar că s-a produs contaminarea. Mergem înainte”, a adăugat medicul.

De altfel, potrivit medicului, toate persoanele decedate sunt în vârstă și aveau probleme medicale preexistente. Acesta a mai precizat că contaminarea nu poate fi evitată.

„Noi suntem destul de liniștiți, nu ne place debandada și agitația. Toți cei care au interacționat cu persoanele infectate cu coronavirus vor face analize, ca să vadă dacă au luat virusul. Dar unde și cine va face aceste analize nu știm încă”, a conchis acesta.

 

(Întrucât declarațiile medicului sunt oferite în nume personal, am preferat să păstrăm anonimatul asupra corespondentului nostru din Italia.)

Citește și: Cum se transmite boala cauzată de noul coronavirus – Ce știu experții CDC până acum

 

Sursă imagine: Pixabay

Etichete: cazuri coronavirus covid-2019 pacienti

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.