Newsflash
Știri

Medic specialist în boli infecțioase: „Ieșim cu pielea înroşită, cu urme pe față de la mască”

de Dorina Novac - sept. 7 2020
Medic specialist în boli infecțioase: „Ieșim cu pielea înroşită, cu urme pe față de la mască”

Un medic specialist în boli infecțioase din Timișoara a povestit, într-o scrisoare, cum arată o zi din viața celor care luptă pe frontul COVID-19.

Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale a publicat, pe pagina de Facebook, o scrisoare a unui medic specialist în boli infecțiose, dintr-un spital din linia intâi în lupta cu noul coronavirus.

doctori scrisoare
Sursă imagine: Pixabay

 

Medicul spune că pandemia de COVID-19 este pentru ea, dar și pentru colegii ei, o adevărată provocare profesională.

„Este, de asemenea, o problemă pe care, aici, la SMMIT (Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament) din Timișoara încercăm să o ținem în frâu în fiecare zi, și despre care învățăm lucruri noi cu fiecare pacient pe care îl tratăm. În orice spital vizita e un moment important din zi, e întâlnirea medicului cu pacientul, e momentul în care se discută despre rezultatul ultimelor analize, ajustarea tratamentului, prescrierea altor investigații unde e necesar. Înainte de a intra la vizită discut cazurile cu colegii mei, ne uităm la rezultatele investigațiilor şi la tratament”, a scris Ramona, medic specialist în boli infecțioase.

Aceasta a mai povestit că atunci când intră în zona roşie, are cu ea un plan – al corturilor, pacienților, al tratamentului şi investigațiilor.

Ramona, medic boli infectioase
Ramona, medic specialist în boli infecțioase
Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale/ Facebook

 

„Mai iau o gură de apă şi merg spre zona de echipare. Voi petrece în zona roşie vreo 3 ore, fară pauză, timp în care voi trece prin toate corturile şi voi vizita toți pacienții. Când e o zi călduroasă, după câteva ore de stat în echipamentul de protecție ieşim pur şi simplu «fierți», nu doar transpirați şi deshidratați ci şi cu pielea înroşită, cu urme pe față de la mască”, a povestit medicul.

Ea mai spune că pe umerii tuturor medicilor de aici, şi de pretutindeni, a căzut o responsabilitate enormă, viața bolnavilor de COVID-19.

Potrivit ei, sunt pacienți de toate vârstele, cel mai tânăr are 19 ani. Iar fiecare pacient care se externează vindecat înseamnă încă o victorie şi o mulțumire sufletească că pe lista celor declarați vindecați a mai fost adăugată o persoană.

„În calitate de medic ce are contact direct cu pacienții infectați de SARS-CoV-2, vă încurajez să luați măsuri de prevenire a bolii, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei din jur. Să fim conștienți de complicațiile severe ale infecției şi să evităm un colaps al sistemului sanitar pentru ca să limităm numărul de decese. Suntem toți împreună în această luptă. Rămâneți în siguranță, sănătoşi”, a conchis medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe