Newsflash
Știri

Medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galați, cercetaţi pentru ucidere din culpă

de Dorina Novac - nov. 2 2022
Medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galați, cercetaţi pentru ucidere din culpă

Procurorii din Galați efectuează cercetări faţă de mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Potrivit anchetatorilor, victima Chirilă Florin-Nicu s-a prezentat sâmbătă, 30.10.2021, între orele 14:00-15:00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu o stare de rău, fiind trimisă acasă de personalul medical din UPU fără a fi examinată, cu recomandarea de a aştepta ambulanţa pentru testarea COVID-19, deşi aceasta era vaccinată cu schemă completă şi efectuase şi un test rapid al cărui rezultat era negativ, scrie Agerpres.

medici galati

„Duminică, 31.10.2021, aceasta a fost adusă de ambulanţă la ora 09:01, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee; s-a deplasat la containerele UPU COVID din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrată ca suspect COVID şi i s-a efectuat o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la 11:37”, transmite sursa citată.

Rezultatul testului PCR obţinut la ora 14:10 a fost echivoc, motiv pentru care a repetat analiza PCR.

Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20:00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces.

Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu.

„La ora 20:59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ, iar luni, 01.11.2021, ora 08:42, Chirilă Florin-Nicu a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containere COVID şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Şandru Lidia cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă”, potrivit anchetatorilor.

Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14:10, ulterior pacientul fiind adus în UPU.

În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament.

După ora 14:30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament.

La ora 15:00 a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16:30, consultat şi returnat la ora 17:30 în UPU - SJU Galaţi.

„Între orele 17:30-19:00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19:30 bărbatul a fost internat efectiv prin Secţia Medicală 2 la ATI, iar în timpul nopţii, la ora 4:30, a survenit decesul victimei”, informează sursa citată.

Prin ordonanţa din 31.10.2022, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de şapte medici inculpaţi în acest dosar pentru ucidere din culpă, iar doi dintre ei şi pentru abuz în serviciu.

De asemenea, prin ordonanţa din 01.11.2022, s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile instituindu-se o serie de obligaţii conform art. 215 alin. (2) din Codul de procedură penală. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe