Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Medici-poeţi în închisorile comuniste

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA joi, 18 octombrie 2012
   Muzeul Judeţean Argeş a fost locul de desfăşurare a lucrărilor celui de-al XII-lea simpo­zion internaţional „Experimentul Piteşti – reedu­carea prin tortură“ (29–30 septembrie 2012), care s-a bucurat de o largă participare, inclusiv din America de Nord, Uniunea Europeană, dar şi din Basarabia, Bucovina, Ţinutul Herţei, Transnistria (unde elevul Alexandru Bejan, clasa a X-a la Liceul „Lucian Blaga“ din Tighina, este arestat şi deţinut abuziv de autorităţile de la Tiraspol sub absurda acuzaţie de intenţie de terorism – în fond o acţiune de compromitere a şcolilor româneşti din zonă; participanţii au semnat o solicitare de elibe­rare a acestui copil, adresată autorităţilor de la Tiraspol).
   Dintre colaboratorii săptămânalului „Viaţa medicală“, membri totodată ai Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, au prezentat comunicări dnele Paula Romanescu şi Claudia Voiculescu, alături de semnatarul acestor rânduri.
   O secţiune specială a fost dedicată poeţilor închişi şi torturaţi în închisori. Au fost evocaţi medicii Vasile Voiculescu şi Ion Zeana. Deoarece deţinerea unui vârf de creion sau petic de hârtie era interzisă în închisoare, sub ameninţarea unor pedepse extrem de aspre, poeziile au fost memorate, trecute oral de la un deţinut la altul şi redate, după ani de zile, de către cei eliberaţi. Desigur, multe s-au pierdut. Odată cu cei peste o sută de elevi şi studenţi ucişi aici sub tortură, nu se poate evalua numărul creaţiilor pierdute pentru totdeauna.
   Cele petrecute în închisoarea Piteşti, unde s-a atins o culme a bestialităţii torturii ordonate de cei aflaţi atunci la conducerea Partidului Comunist Român, nu pot şi nu trebuie uitate. Înfiinţarea Memorialului Închisorii Piteşti, deziderat reiterat cu prilejul simpozionului, este imperios necesară generaţiilor care vor veni.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.