Newsflash
Știri

Medici rezidenți fără stimulente de risc în contextul pandemiei

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 1 2020
Medici rezidenți fără stimulente de risc în contextul pandemiei

Mai mulți medici rezidenți aflați în prima linie de luptă împotriva COVID-19 nu au beneficiat de stimulentul lunar promis de către autorități, se arată într-un comunicat al SMMR (Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți).

Ordonanță de urgență nr. 64/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, prevede acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 de lei brut pe lună, pentru medicii și personalul medico-sanitar și auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19.

covid-19-5073811

SMMR afirmă că medicii rezidenți sunt victimele abuzurilor sistemului și mulți dintre aceștia nu au beneficiat de stimulentul menționat în lege. Mai mult, comunicarea deficitară sau inexistentă dintre serviciile de resurse umane, Direcțiile de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății au determinat excluderea acestora din schemele de pontaj pentru sporurile corespunzătoare, cât și pentru stimulentele menționate în lege. Dr. Ion Alexandru Voropanov, medic rezident pneumologie pediatrică, anul IV a lucrat în perioada 1 martie – 31 mai pe secție dedicată COVID-19, cu pacienți infectați, în cadrul Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și povestește despre greutățile întâmpinate în această perioadă și reclamă faptul că niciodată spitalul plătitor nu i-a acordat un salariu corect calculat. În plus, în ceea ce privește stimulentul de risc se pare că acesta a fost acordat doar de anumite unități, conform medicului:

În toată această perioadă, a stării de urgență, o parte din colegi (medici, asistente, infirmiere) s-au infectat cu SARS-CoV-2. Fiind părinte și locuind în chirie, am considerat utilă și meritată indemnizația de risc COVID-19, indemnizație finanțată din fonduri europene. Astfel, am trimis în timp util toată documentația necesară spitalului plătitor Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” în vederea acordării acestei indemnizații. Același spital timp de patru ani de zile nu mi-a acordat niciodată salariul corect. Niciodată nu mi-a plătit sporul de pericol notat pe pontajul de la spitalele în care am efectuat stagii, ci un spor minim, legea permitând acest artificiu. Am primit astfel pe luna aprilie salariul mai mic decât colegii mei rezidenți, care au alte spitale plătitoare. Indemnizația, surpriză: nimeni angajat al Sptalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” nu a primit-o.

De asemenea, dr. Voropanov a constatat că serviciul de resurse umane (RUNOS) al spitalului său plătitor a omis de pe lista trimisă la Ministerul Sănătății o mare parte a medicilor rezidenți implicați direct în lupta cu COVID-19.

Nici numele meu nu se află pe acea listă, iar Serviciul RUNOS susține că nu va mai trimite o altă listă pentru luna aprilie, deși a fost incompletă. O parte dintre colegii mei au primit indemnizația pentru că au avut alt spital plătitor. Unde este respectul pentru medicii tineri care aleg să rămână în țară? Lipsește cu desăvârșire. Consider că felul în care procedează de mulți ani conducerea și managementul Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Ioan” reprezintă un ABUZ!”.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe