Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Medicii de alte specialități pot trata pacienți COVID fără să răspundă pentru prejudicii

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 26 martie 2021, ora 12:05

În perioada stării de alertă, medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID, cu respectarea protocoalelor medicale, a anunțat, joi, Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a mai precizat că medicii nu vor fi răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.

vlad voiculescu

Decizia a fost luată de Guvern, prin ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii Sănătăţii.

Vlad Voiculescu a explicat că în spațiul public se vorbește despre paturi ATI și despre necesitatea de a creşte capacitatea la terapie intensivă.

Însă, spune el, limitarea principală este a resursei umane, „și atunci vorbim despre medici obosiţi, despre asistente şi toţi cei care contribuie”.

„Pe de altă parte, vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: și anume să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19. Astăzi, prin OUG de modificare a Legii 95 – Legea Sănătăţii, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, iar lucrul acesta se poate face cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Voiculescu, după şedinţa de guvern.

Acesta a mai subliniat că dacă aceste protocoale de tratament vor fi respectate de către medici, ei nu vor putea fi trași la răspundere.

„Deci, stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecinţă”, a adăugat Voiculescu.

Etichete: paturi ATI pacienti covid legea sanatatii protocoale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.