Newsflash
Știri

Medicii de familie din România: „Starea medicinei de familie nu se îmbunătățește”

de Florentina Ionescu - feb. 25 2022
Medicii de familie din România: „Starea medicinei de familie nu se îmbunătățește”

Asociațiile profesionale și organizațiile patronale ale medicilor de familie din România susțin obiectivele strategice asumate de România care presupun și întărirea rolului medicinei primare.

La solicitarea a nouă patronate – organizații județene ale medicilor de familie din România (Bihor, Bistrița-Năsăud, Galați, Iași, Teleorman, Sibiu, Timiș, Vâlcea și Vrancea), precum și a unui număr de 93 cabinete medicale de medicină de familie din România a avut loc marți, 22 februarie a.c., dezbaterea publică organizată online de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

medici

Dezbaterea a avut loc asupra unui proiect de Hotărâre a Guvernului și asupra unui ordin menit să modifice un alt Ordin al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS, documente ce au fost publicate pe pagina web a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – Secţiunea „Transparenţă decizională 2022”. 

Citiți și despre: Medicii de familie pun întrebări despre Corona Forms 

Reprezentanții grupului de inițiativă au susținut în cadrul dezbaterii publice următoarele, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției:

„Asociațiile profesionale și organizațiile patronale ale medicilor de familie din România împreună cu Colegiul Medicilor din România, susțin obiectivele strategice asumate de România care presupun întărirea rolului medicinei primare ca bază a sistemului de sănătate, diversificarea serviciilor de asistență primară și creșterea accesului la serviciile de sănătate a persoanelor vulnerabile (asigurate și neasigurate) și a comunităților vulnerabile.

Încărcarea medicilor de familie cu atribuții ce exced, uneori, curriculei, concomitent cu impunerea de restricții prin protocoalele Ministerului Sănătății, cu steluțe și diezi, care limitează libertatea exercitării profesiei de medic, discriminarea dintre medicii de familie, cei din ambulatoriu și spitale și cei din sistemul privat, din punct de vedere al statutului și finanțării, în defavoarea primilor, au transformat medicina de familie în Cenușăreasa sistemului de sănătate, contrar discursului public care își asumă inversarea piramidei în sănătate.

Astăzi veniturile unui cabinet de medicină de familie ajung la nivelul salariului de bază al unui medic de spital. Doar că din veniturile cabinetului de medicină de familie se plătesc materiale și dispozitive sanitare, precum și salariile asistenților medicali, ale altor categorii de angajați. În prezent, consultația la medicul specialist de medicină de familie este plătită de către casa de asigurări cu 20 de lei.

Atragem atenția că România riscă să rateze obiectivele asumate în Planul Național de Reformă, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și în Legea nr. 1 din 4 ianuarie 2021 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.”

Reprezentanții grupului de inițiativă au transmis în același comunicat că solicită autorităților:

„1. realizarea de urgență, până la sfârșitul anului în curs, 2022, a unei strategii clar definite la nivelul CNAS, Ministerului Sănătății în cooperare strânsă cu Colegiul Medicilor din România, asociațiile profesionale și organizațiile patronale ale medicilor de familie, privind statutul medicinei primare și atribuțiile medicilor de familie.

2. crearea unui cadru legislativ şi administrativ coerent, menit să asigure respectarea efectivă a dreptului la ocrotirea sănătății.

3. finanțarea adecvată a medicinei primare în baza unei analize transparente și bazate pe date, care să fie realizată tot până la finalul anului în curs și din care să rezulte o reașezare a valorii garantate a punctelor per capita și pe serviciu. Nu este acceptabil ca o consultație pentru monitorizarea unui sugar să fie decontată cu 19 lei! Atât valorează viața unui copil nou născut pentru statul român?”. 

Grupul format din mai multe asociații profesionale și organizații patronale ale medicilor de familie din România mai precizează că, „În cazul în care aceste condiții nu se vor realiza, ne asumăm libertatea de a sesiza atât Comisia Europeană cât și Banca Mondială asupra riscului ca România să nu-și îndeplinească, în mod real, angajamentele asumate, ci doar pe hârtie”.

Răspunsurile primite de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate arată că finanțarea asistenței medicale primare a crescut de la an la an, arată reprezentanții grupului de inițiativă în același document:

„Cu toate acestea, ceea ce constatăm noi, medicii specialiști de medicină de familie, în fiecare zi, în propriile noastre cabinete, precum și ceea ce a constatat și Avocatul Poporului, este că starea medicinei de familie nu se îmbunătățește, ci se înrăutățește, tot de la an la an”.

Localități fără medic de familie

În Raportul Special privind lipsa medicilor de familie din zona rurală și din zonele defavorizate sau greu accesibile din 2021, Avocatul Poporului constată că, la nivel național, un număr de 212 localități din mediul rural sunt fără medic de familie și 665 de posturi de medici de familie vacante, precum și îmbătrânirea corpului medical din medicina primară.

Scenariu sumbru: medicina de familie din România va dispărea

„Dacă Ministerul Sănătății și CNAS nu se trezesc în al 12 lea ceas, medicina de familie din România va dispărea și cetățenii români, mai ales cei vulnerabili, vor suferi. Nu doar noi, medicii de familie solicităm Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și Ministerului Sănătății fundamentarea bugetului alocat asistenței medicale primare pe baza unei analize realiste și a unei strategii clar definite la nivelul CNAS, ci și Curtea de Conturi. Nici astăzi, când discutăm CoCa 2022, nu există această analiză, iar valoarea punctului per capita și per serviciu este în continuare stabilită fără o fundamentare corectă și transparentă. Mai mult, propunerea CNAS de regularizare a plăților la sfârșitul anului, înseamnă în fapt a face consultații neplătite în speranța că la sfârșitul anului se vor achita, putem să-i spunem «medicină pe caiet»”, mai arată reprezentanții grupului de inițiativă.

În consecință, membrii grupului de inițiativă ce reprezintă medicii de familie din țara noastră solicită public următoarele informații:

1. Excedentul bugetar la capitolul Asistență Medicală Primară la 31 decembrie pentru ultimii 8 ani și ultimele rectificări bugetare la același capitol din ultimii 8 ani, pentru a vedea cum a fost cheltuit bugetul alocat.

2. Rapoartele de control ale Curții de Conturi din ultimii 8 ani.

3. Transparentizarea modului de calcul pentru punctul per capita și per serviciu prin publicarea pe site-ul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate a algoritmului de calcul.

4. Bugetul alocat pentru nou-intrați în sistem, anual.

„Am constatat, pe perioada stării de urgență și de alertă, declarate în România ca urmare a pandemiei de COVID-19, că statul atunci când este vorba despre responsabilități tratează medicina de familie ca parte a sistemului public de sănătate, dar nu și atunci când vine vorba despre finanțarea acestei ramuri. În ultimii doi ani, în contextul colapsului acordării de îngrijiri medicale în spital, în cazul urgențelor sau al bolilor cronice, medicii specialiști de medicină de familie au preluat o parte dintre responsabilitățile medicilor specialiști din alte ramuri. Cerem ca libertatea exercitării profesiei de medic să fie menținută și după încetarea stării de alertă în beneficiul pacientului, al accesului la serviciile de sănătate al persoanelor vulnerabile, dar și al bugetului de stat. Profesia de medic specialist de medicină de familie trebuie să poată fi exercitată în condiții atractive și nu excesiv de restrictive și oneroase, astfel încât echilibrul contractual este grav afectat. Urmare a demersurilor noastre care se întind pe parcursul unui întreg an, perioadă în care am solicitat negocieri efective și în care răspunsurile primite au fost că propunerile vor fi luate în considerare la o dată neprecizată, medicii specialiști de medicină de familie alături de Colegiul Medicilor din România și organizațiile lor profesionale, au fost nevoiți să promoveze acțiune în instanță, unde s-a solicitat, în principal, restabilirea echilibrului contractual.

Noi medicii de familie avem de purtat o singură luptă, nu să vă convingem pe dumneavoastră de dreptatea noastră, ci să vă amintim permanent de dreptul constituțional al pacienților noștri la îngrijiri medicale de calitate”, se arată în comunicatul medicilor de familie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe