Newsflash
Știri

Medicii de familie solicită accesul pacienților cu boli cronice la tratament

de Dorina Novac - mar. 7 2022
Medicii de familie solicită accesul pacienților cu boli cronice la tratament

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat Ministerului Sănătății modificarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru a elimina piedicile în accesul pacienților cu boli cronice la tratament.

FNPMF

„Solicităm modificarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei medicamentele de care beneficiază asigurații și eliminarea steluței (*) din dreptul medicamentelor care altfel nu pot fi prescrise de medicul de familie fără scrisoare medicală periodică de la un alt medic de orice altă specialitate din ambulatoriu sau spital. Revenim de peste 10 ani cu această solicitare, comună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei și a Comisiei consultative de Medicina Familiei din Ministerul Sănătății, întrucât păstrarea steluței în dreptul acestor medicamente înseamnă că pacienții sunt nevoiți să se programeze periodic la cabinetul de medicina familiei doar pentru unul sau mai multe bilete de trimitere, apoi să se programeze la cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau la spital doar pentru obținerea scrisorilor medicale, necesare continuării prescrierii lunare de către medicul de familie a tratamentului pentru boala cronică”, se arată într-un comunicat.

Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au precizat că de la începutul pandemiei de COVID-19 steluța a fost suspendată, inițial prin decretul președintelui României și ulterior prin transpunerea prevederilor decretului în multitudinea de acte normative modificate de Ministerul Sănătății și CNAS.

Astfel medicii de familie au putut prescrie pacienților începând cu luna martie 2020 aproape toate medicamentele compensate sau gratuite necesare, fără a mai fi nevoie de prezentarea scrisorilor medicale emise de medicii de alte specialități.

Potrivit FNPMF, modificarea solicitată este în interesul pacienților care suferă de boli cronice și au o schemă de tratament stabilă, care nu mai necesită modificări și pot fi monitorizați la nivelul asistenței medicale primare, care nu ar mai fi astfel puși pe drumuri pentru scrisori medicale.

„De asemenea impactul financiar ar fi net în favoarea Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), deoarece medicamentele în cauză sunt în general ieftine – deci nu poate fi pusă în discuție o eventuală economie în bugetul FNUASS prin forțarea pacienților să își cumpere cu preț integral medicamentele dacă nu vor sau nu pot să meargă după scrisorile medicale – iar plimbarea pacienților în ambulatorii și spitale pentru obținerea scrisorilor medicale se face prin consultații și spitalizări de zi sau continue decontate din FNUASS, uneori și din trei în trei luni”, au adăugat reprezentanții FNPMF.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe