Newsflash
Știri

Medicii de la Spitalul Colentina cer să trateze și pacienții non-COVID-19

de Dorina Novac - iun. 22 2020
Medicii de la Spitalul Colentina cer să trateze și pacienții non-COVID-19

Angajații de la Spitalul Colentina au semnat, vineri, o petiție prin care cer autorităților redeschiderea unității medicale și pentru pacienții non-COVID-19.

Medici, cadre medii şi personal auxiliar de la Spitalul Colentina au cerut autorităților să nu mai țină blocată instituția medicală și să ofere posibilitatea și celorlalți pacienți să aibă acces la serviciile de specialitate.

spitalul clinic colentina
Sursă imagine: Spitalul Clinic Colentina/Facebook

 

Potrivit documentului, unitatea cu 867 de paturi tratează în prezent mai puţin de 100 de persoane, majoritatea dintre ei asimptomatici şi fără alte probleme de sănătate care să necesite spitalizarea.

Autorii petiției au precizat că spitalul trata până în luna martie peste 20.000 de pacienţi în fiecare lună, cei mai mulţi pentru probleme de sănătate severe.

„La declanșarea pandemiei cu coronavirus, am înțeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieţilor semenilor noştri care s-au ȋmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătății de a ne implica, ȋn formula de spital suport COVID-19. Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specialitate de Boli infecțioase), pentru a evita malpraxisul. Şi totuşi, pe lângă pacienţi cu probleme care ţineau de specialităţile noastre, am primit şi am ȋngrijit şi pacienţi asimptomatici, dar infectaţi cu SARS-CoV-2. Am ȋnţeles acest lucru ca pe o consecinţă a unei situaţii excepţionale, temporare, de urgenţă”, se arată în petiție.

Conform sursei citate, România nu a fost afectată de valul pandemic atât de grav, precum ţări ca Italia, Spania sau Statele Unite. De asemenea, în lunile martie şi aprilie, spre vârful pandemiei, la Spitalul Colentina au fost internaţi 400 de pacienţi, care au fost îngrijiţi de nu mai puţin de 258 de medici şi de aproape 1.000 de asistenţi medicali, personal medical auxiliar, biologi, biochimişti şi farmacişti –, cu toţii de alte specialităţi decât cea de boli infecţioase.

„250 de medici, pentru formarea cărora s-a investit considerabil,  se deprofesionalizeaza fiind forțați să lucreze într-un domeniu în care nu sunt specializați, confruntându-se cu nemulţumirea  pacienților asimptomatici (şi a familiilor lor), internaţi ȋn spital doar pentru izolare, pe care cei mai mulţi o consideră nejustificată”, reiese din document.

Sursa citată mai precizează că această abordare, ciudată din punct de vedere medical, a determinat Avocatul Poporului să lanseze o procedură de „monitorizare pentru suspiciunea de tortură și rele tratamente aplicate pacienților cu COVID”, demers profund umilitor pentru întreg personalul medical, care nu e responsabil de modul ȋn care se face internarea ȋn spitale a celor depistaţi cu infecţie SARS-CoV-2, dar își face meseria cu bună credință şi ȋn condiţii dificile.

„În toată această perioadă, zeci mii de pacienți non-COVID-19 au fost  lipsiti în mod inacceptabil de serviciile medicale la care aveau dreptul și de care depindeau. Strategia este profund periculoasă pentru pacienți, dar și costisitoare pentru spital și pentru sistem, determinând o risipă de resurse materiale și financiare dificil de justificat şi de recuperat. După ştiinţa noastră, Spitalul Clinic Colentina, din rațiuni neclare, (proximitatea față de Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș este greu de invocat atâta timp cât pacienţii au fost mereu transportaţi cu izoleta şi cu ambulanţa), a fost singurul spital din țară, de o asemenea dimensiune și fără compartiment de boli infecțioase, închis în totalitate accesului general”, informează sursa citată.

Semnatarii petiției mai spun că pacienții nu pot fi preluați de alte spitale în aceste condiții.

„Cu toate aceste, deși spitalul a depus de o săptămână toată documentația pentru obținerea avizului temporar de funcționare, la Direcția de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea şi celorlalţi pacienţi, de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID), eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându-se mereu alte pretexte. Înțelegem că Spitalul Clinic Colentina era perfect pregătit atunci când a fost desemnat peste noapte spital suport COVID, însă acum, când ar trebui redeschis pentru o funcționare normală, nu ne mai bucurăm de aceeași încredere”, scrie în petiție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe