Newsflash
Știri

Medicii de la Spitalul Militar au efectuat o intervenţie care a durat 24 de ore

de Dorina Novac - sept. 24 2020
Medicii de la Spitalul Militar au efectuat o intervenţie care a durat 24 de ore

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” au efectuat o intervenţie de 24 de ore la o pacientă tânără cu astm bronşic, precum şi cu suspiciune de Sindrom Wegener.

Potrivit reprezentanților Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, realitatea pacientei era una extrem de nefavorabilă atât pentru realizarea intervenției chirurgicale, cât și pentru evoluția, ulterioară, a sării de sănătate, în perioada postoperatorie.

interventie spital militar site
Sursă imagine: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” 

 

Aceasta este fumătoare, cunoscută cu astm bronșic, aflată în tratament specific, precum și cu suspiciune de Sindrom Wegener (neconfirmat, însă, cu toate criteriile medicale), cu defect major al țesuturilor centromediene cu prăbușirea nasului și comunicare oro-nazo-sinusală maxilară bilaterală.

Până în prezent, femeia a fost supusă la 6 intervenții chirurgicale, toate acestea efectuându-se la clinici din străinătate.

„Având în vedere faptul că, de la prima internare în spitalul nostru, în luna februarie 2020 și până în prezent, nu s-a constatat o progresie a defectului iar țesuturile sunt stabile, se decide ca fiind oportună inițierea reconstrucției defectului. Astfel, pacienta s-a internat, după ce, în prealabil, a fost supusă testării pentru virusul SARS-COV-2, test care a avut rezultat negativ, pentru prima etapă reconstructivă (reconstrucția palatului), intervenție chirurgicală care a avut loc în data de 8 septembrie”, se arată într-un comunicat al instituției medicale.

Sursa citată precizează că cazul a fost atent analizat de echipa anestezico-chirurgicală, cu câteva zile înainte de intervenție, realizându-se, astfel, un plan amănunțit privind: abordarea căii aeriene (traheostomie ca prim timp operator), poziționarea pacientei (în funcție de zona de recoltare/ inserție a graftului), alegerea monitorizării invazive intraoperatorii, alegerea tipului de anestezie generală, alegerea tehnicilor de prezervare a normotermiei, repleția volemică, anticoagularea perioperatorie etc.

interventie spital militar

„Durata mare a intervenției, 24 de ore, este determinată de faptul că în cazul lamboului scapular, abordarea clasică în «two – team» (două echipe în care una recoltează lamboul și cea de a doua pregătește patul receptor inclusiv vasele recipiente) nu poate fi realizată datorită poziției pacientului în momentul recoltării grefonului, astfel încât acțiunile chirutgicale se desfășoară în seriat și nu în paralel”, informează instituția.

Evoluția postoperatorie a fost una favorabilă, pacienta primind sânge izogrup și izoRh, suport nutritiv si vitaminic, acestea fiindu-i administrate intravenos, precum și tratament antibiotic, la început, cu spectru ultralarg și, ulterior, țintit pe antibiograma pentru Stafilococul Aureus, germene identificat în aria cu defectul țesuturilor centromediene.

Echipa medicală a fost coordonată de maior medic dr. Adrian Gabără, medic primar Chirurgie Orală şi maxilo-facială (OMF) – medic curant; dr. Dragoş Muraru, medic primar Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar ATI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe