Newsflash
Știri

Medicii din România, despre situația din spitale: „Nu există teste. Nu există echipamente de protecție”

de Dorina Novac - mar. 16 2020
Medicii din România, despre situația din spitale: „Nu există teste. Nu există echipamente de protecție”

Mai mulți medici din țară au postat pe rețelele de socializare comentarii despre situația din spitale. Aceștia spun că nu există suficiente teste de coronavirus și acuză autoritățile că propagă minciuni în spațiul public.

Silvia Costinean este medic  la Secția de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din cadrul Spitalului „Marie Curie” din Capitală. Aceasta a publicat, ieri, pe Facebook, un text în care mărturisește că „nu știm ce se întâmplă cu adevărat în spitale”.

doctori COVID-ROMANIA

Potrivit ei, în spitalele mari din București nu există teste pentru coronavirus, iar personalul este expus, pentru că nu există echipamente de protecție.

„În primul rând, nu există teste. În spitale mari din București, ce să mai vorbim de provincie. Vor veni pacienți infectați care nu vor putea fi testați, deci diagnosticați. Se vor agrava, nu vor putea fi transferați, vor muri fără diagnostic. Personalul este expus, pentru că nu există echipamente de protecție. Nici personalul nu va putea fi testat.De la cel mai înalt nivel li s-a spus medicilor de terapie intensivă, celor incluși în așa zisele TI pentru COVID, că nu e nevoie de acele echipamente, că e suficientă masca chirurgicală”, a scris dr. Silvia Costinean pe Facebook.

Medicul a vorbit și despre starea fostului polițist care a  mințit că a fost în Israel și din pricina căruia alte persoane au fost contaminate cu noul coronavirus.  

„Deși medicii italieni au avertizat ca este CONTRAINDICATA ventilația non- invazivă, pentru că în final tot ajungi să intubezi pacientul și, practic, nu faci decât să agravezi lucrurile, întârziind să aplici ventilația eficientă, apoi, chiar faci rău, pentru că prin aplicarea de presiuni pozitive în nazofaringe împingi toată încărcătura virală în plămâni, deci agravezi inflamația interstitială pulmonară (același lucru valabil și pentru nebulizare), deși toți doctorii interesați am postat peste tot avertizarea asta, pacientul de care se știe că este grav, cel de la Balș, fostul polițist care a mințit, este pe non-invaziv!”, a precizat aceasta.

De asemenea, potrivit dr. Silvia Costinean în spitale sunt pacienți gravi, cu context epidemiologic clar. „Unul venit pe 6 martie din spital de la Milano, unde era internat pentru patologie oncologică, altul venit din Londra, cu comorbidități, intubați, cu radiografii sugestive pentru ARDS, sunt declarați COVID- negativi și transferați din Balș în alte secții de terapie intensivă. Primul a decedat între timp, soția lui e în carantină, dar el a fost declarat negativ”.

Silvia Costinean

Silvia Costinean 2

Un medic ginecolo gin Iași, Diana Popovici, a povestit pe Facebook că, în timp ce era de gardă, a fost pusă să aibă grijă de o gravidă care avusese contact cu o persoană venită din Italia. 

„Eu în garda de primire, astăzi împreună cu câțiva colegi! Sunt informată că va ajunge în spital o gravidă, cu naștere declanșată și care a luat legătura (vizita) acum o săptămână cu un neam de al ei, sosită din Veneto acum 18 zile! M-am scurs! Indicația este să se finalizeze nașterea prin operație cezariană! A început agitația! Unde o vedem?...Am blocat un cabinet de consultații pentru ea, cabinet în care ulterior s-a efectuat dezinfecția!”, a scris dr. Diana Popovici.

Aceasta a precizat că în spitalul în care activează nu există echipamente de protecție și nici teste pentru COVID-19.

„Avem echipamente de protecție?...nu avem!!! Avem teste pentru recoltare și pentru a trimite la boli infecțioase?...nu avem!!! Și atunci, ce avem? Doctori și asistente care trebuie să intre în sală și eventual să se contamineze?...da, asta avem!”, a mai spus medicul.
 

Diana Popovici

Diana Popov 2

Amintim că, pe teritoirul României au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În carantină instituționalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat coronavirusul. Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe