Newsflash
Știri

Medicii rezidenți susțin examenul de specialitate

de Dr. Alexandra GUȚĂ - oct. 19 2018
Medicii rezidenți susțin examenul de specialitate
În perioada 17 octombrie–23 noiembrie 2018, Ministerul Sănătății organizează sesiunea de examen pentru obținerea titlului de specialist pentru medici, medici dentiști și farmaciști care finalizează pregătirea în examenul de specialitate până la data de 31 decembrie 2018. La această sesiune se pot înscrie și cei care au încheiat stagiul de pregătire, dar nu au susținut examenul sau nu l-au promovat (în termen de maximum cinci ani de la data încheierii programului de pregătire). De asemenea, sunt eligibili, prin derogare de vechime, și candidații care încheie stagiul de pregătire în perioada 1 ianuarie–17 aprilie 2019. Acest lucru este posibil respectând normele OUG nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată cu modificări și completări ulterioare prin Legea nr. 103/2012.
 Examenul se va susține într-o clinică acreditată pentru formarea în specialitatea respectivă, în prezența unei comisii. Acesta constă într-o probă scrisă cu durată de trei ore, una sau două probe clinice și o probă practică. Pentru a fi confirmat ca medic specialist, candidatul trebuie să promoveze fiecare probă a examenului cu minimum nota 7. Tematica este postată pe site-ul www.ms.ro la rubrica „Examene și con­cursuri naționale”, iar formularea subiectelor, a baremurilor de corectură și evaluarea candidaților revin comisiei de examinare.
Pentru proba scrisă, președintele va pune în urnă bilete conținând fiecare un număr corespunzător subiectelor din tematica probei scrise, urmând ca primul candidat în ordine alfabetică să extragă zece bilete din urnă. Comisia și președintele acesteia se vor retrage pentru a formula zece subiecte mai succinte dintre cele mari extrase.
 În cadrul probei clinice se vor alege bolnavi, astfel încât diagnosticul pacientului să corespundă tematicii publicate, iar examinarea pacientului va avea loc timp de 20 de minute. În timpul examinării, candidații pot solicita comisiei rezultatele examenelor paraclinice efectuate bolnavului și necesare pentru stabilirea diagnosticului. Expunerea cazului durează 20 de minute, timp în care candidatul nu va fi întrerupt.
 În urmă cu o săptămână, ministrul sănătății, Sorina Pintea, aducea în discuție pregătirea insuficientă a medicilor în sistemul de educație și nevoia de a avea rezidenți și medici buni, aceasta punctând că „aparatura a luat-o puțin înaintea pregătirii resursei umane”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe