Newsflash
Știri

Medicina inspirată din cinematografie

de Dr. Mădălina Badea - iul. 17 2020
Medicina inspirată din cinematografie

Un editorial Medscape ne aduce aminte de „sindromul” Gaslighting, o entitate consacrată în psihiatrie, ce își are originea în titlul unei piese de teatru din 1938.

Piesa a fost ecranizată ulterior în filmul „Gaslight” (Lumina de gaz), cu Ingrid Bergman și Charles Boyer.

poza 3

Procesul de gaslighting implică o formă de manipulare psihologică în care agresorul îi induce victimei nesiguranţa propriei memorii, percepţii și sănătăţi mentale, prin intermediul unor situaţii foarte bine regizate. Astfel, victima, dezorientată, este atrasă într-o stare psihotică în care nu mai poate distinge între realitate și imaginaţie.

În casa în care locuiau cei doi, soţ și soţie, lumina lămpilor cu gaz își pierdea din intensitate în fiecare seară, într-un anumit interval orar. Acest lucru plus alte modificări în mediul înconjurător păreau a fi observate numai de soţie, în timp ce soţul se arăta tot mai puţin încrezător în partenera sa.

ETICHETEgaslighting

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe