Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Medicina inspirată din cinematografie

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 17 iulie 2020

Un editorial Medscape ne aduce aminte de „sindromul” Gaslighting, o entitate consacrată în psihiatrie, ce își are originea în titlul unei piese de teatru din 1938.

Piesa a fost ecranizată ulterior în filmul „Gaslight” (Lumina de gaz), cu Ingrid Bergman și Charles Boyer.

poza 3

Procesul de gaslighting implică o formă de manipulare psihologică în care agresorul îi induce victimei nesiguranţa propriei memorii, percepţii și sănătăţi mentale, prin intermediul unor situaţii foarte bine regizate. Astfel, victima, dezorientată, este atrasă într-o stare psihotică în care nu mai poate distinge între realitate și imaginaţie.

În casa în care locuiau cei doi, soţ și soţie, lumina lămpilor cu gaz își pierdea din intensitate în fiecare seară, într-un anumit interval orar. Acest lucru plus alte modificări în mediul înconjurător păreau a fi observate numai de soţie, în timp ce soţul se arăta tot mai puţin încrezător în partenera sa.

Etichete: gaslighting

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC