Newsflash
Știri

Mesaj comun al OMS și UNICEF, în Săptămâna Mondială a Alăptării

de Florentina Ionescu - aug. 3 2021
Mesaj comun al OMS și UNICEF, în Săptămâna Mondială a Alăptării

Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, au avut o declarație comună cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării (1-7 august).

Inițierea alăptării în prima oră de viață a bebelușului, urmată de hrănirea exclusiv la sân pe o perioadă de 6 luni (și cu continuarea alăptării pe o perioadă de până la 2 ani sau chiar peste acest prag) oferă o puternică linie de apărare împotriva tuturor formelor de malnutriție la copil, inclusiv de apărare împotriva obezității, se arată în declarația comună a reprezentanților OMS și UNICEF, publicată la 1 august. 

alaptare mesaj OMS si UNICEF

Alăptarea acționează ca un prim vaccin al bebelușului, protejându-i pe micuți de cele mai frecvente boli ale copilăriei.

Tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale a Alăptării este „Protect Breastfeeding: A Shared Responsibility” (în traducere, „Protejaţi alăptarea: O responsabilitate comună”), iar reprezentanții UNICEF și OMS spun că acum este momentul să prioritizăm mediile prietenoase ale alăptării, atât pentru mame, cât și pentru sugari. Printre angajamentele luate de experți în ceea ce privește protejarea alăptării se află și următoarele:

  • Asigurarea unui cod internațional în domeniul marketingului înlocuitorilor laptelui matern – în acest fel, mamele vor fi protejate de practicile agresive de marketing ale companiilor din industria alimentelor pentru bebeluși.
  • Asigurarea resurselor și informațiilor necesare pentru lucrătorii din sănătate și îngrijire, astfel încât aceștia să poată susține în mod eficient mamele să alăpteze, inclusiv prin recomandări asupra consultanței în alăptare.
  • Asigurarea faptului că angajatorii le acordă mamelor spațiul și timpul de care au nevoie pentru a alăpta. Aici sunt incluse: concediul de maternitate plătit, zone sau arii sigure pentru alăptare la locul de muncă, accesul la servicii de îngrijire a copilului de calitate etc.

„Guvernele, societatea civilă și sectorul privat – toți aceștia au oportunitatea de a face investiții inteligente și de a-și lua anumite angajamente pentru a aborda criza globală a malnutriției – inclusiv protejarea, încurajarea și susținerea alăptării, prin politici publice, programe și acțiuni mai puternice”, au conchis reprezentanții UNICEF și OMS. 

Textul integral al declarației comune, în limba engleză, este disponibil pe site-ul OMS, aici.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe