Newsflash
Știri

Mesaj de susținere pentru femeile cu cancer mamar

de Florentina Ionescu - oct. 2 2020
Mesaj de susținere pentru femeile cu cancer mamar

Campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”, inițiată de asociații pentru pacienți și o companie farmaceutică, a ajuns la a doua ediție. Inițiatorii pun accentul pe terapie și empatie pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân.

În România, peste 9.000 de femei află că au cancer de sân în fiecare an, iar diagnosticul și tratamentul vin cu un puternic impact emoțional pentru paciente, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Aceste femei se confruntă cu teamă, furie și lipsă de speranță. De aceea, au nevoie de empatie, sprijin și înțelegere din partea tuturor celor implicați: de la medicii care le comunică diagnosticul, la familie și prieteni.

vizual vorbeste cu ea

În luna luptei împotriva cancerului de sân, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Imunis și Roche România continuă campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”.

„Știm cât de greu este un astfel de diagnostic. Transmitem un mesaj către toate cadrele medicale de a fi mai empatici și mai buni comunicatori cu aceste femei care au nevoie să știe că nu sunt singure,” a spus Gabriela Saulea, coordonator programe medicale în cadrul FABC.

Terapii de grup gratuite

Anul acesta, campania își propune să fie mai aproape de femeile cu cancer mamar și să transmită mesaje de susținere, care să le dea încredere și liniște pacientelor și aparținătorilor. Timp de opt săptămâni, pacientele și apropiații lor vor beneficia de terapii de grup gratuite.

„Cancerul este o boală foarte complexă, iar aspectul psihologic poate face diferența pentru supraviețuire și pentru calitatea vieții unei paciente. Toate emoțiile pe care le are femeia post mastectomie, post histerectomie, toate efectele adverse cu care se confruntă - de multe ori întreagă viață, o rănesc la nivel afectiv. Ea are nevoie de susținere, de o comunitate care să o motiveze și de terapeuți care să știe să înțeleagă subtilitățile acestei boli și să o ghideze către dorința de a trăi. Mă bucur că sunt parte din astfel de campanii și mă bucur să pot lucra cu paciente care, iată, vor să supraviețuiască și chiar să înflorească post diagnostic”, a declarat Cosmina Grigore, Patient Coach, președinta Asociației Imunis.

Cine sunt psihologii implicați

Terapiile de grup vor fi ținute de Cosmina Grigore, supraviețuitoare a cancerului de sân și președinta Asociației Imunis, și de Cornelia Cîrlescu, psiholog la Institutul Oncologic București.

„Grupurile de suport sunt un cadru în care putem să normalizăm stările pe care le resimțim. În acest diagnostic, ne spunem des: «Doamne, de ce mi se întâmplă mie asta?» Sau «De ce i se întâmplă persoanei dragi mie asta? Sunt singură. Nimeni nu mă poate înțelege.» Atunci când ne strângem împreună și comunicăm într-un cadru deschis, coordonat de cineva care să ne învețe să dăm un feedback legat de aceste emoții, ne dăm seama că mai sunt și alții care trăiesc asta și ne ajută să nu ne mai simțim singuri.”, a explicat Cornelia Cîrlescu, psiholog.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe