Newsflash
Știri

Mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

de L. Budin - mai 17 2021
Mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Hipertensiune Arterială fac cunoscut mesajul de conștientizare, privind metodele precise şi corecte de măsurare a tensiunii arteriale.

Tema din acest an a Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este „Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie. Controlați-o, trăiți mai mult” şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de conștientizare la nivel mondial privind metodele precise şi corecte de măsurare a tensiunii arteriale, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, prof. dr. Doina Dimulescu şi de preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prof. dr. Bogdan A. Popescu.

tensiune-arteriala

Statistici îngrijorătoare

Alegerea acestei teme se bazează pe statistici globale, indicând faptul că la nivel mondial mai puțin de 50% din adulții cu hipertensiune (TA sistolică ≥140 mm Hg, TA diastolică ≥90 mm Hg sau tratament cu antihipertensive) erau conștienți de faptul că aveau tensiune arterială mare, se mai arată în document.

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților.

În rândul anumitor populații, gradul de conștientizare este foarte scăzut, ajungând sub 10%.

Conștientizare sporită

Pentru a spori conștientizarea asupra metodelor corecte de măsurare a hipertensiunii arteriale, există trei componente importante:

  • stabilirea unor programe de screening comunitar pentru recunoașterea TA crescute la persoanele cu risc;
  • promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale de către profesioniștii din domeniul sănătății;
  • educarea pacientilor pentru auto-măsurarea TA la domiciliu.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai importante cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți!”, se arată în comunicatul Societății Române de Cardiologie și Societății Române de Hipertensiune Arterială.

Măsurători corecte

ESH (European Society of Hypertension) a publicat recent un Ghid practic pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale, inclusiv pentru auto-măsurarea la domiciliu, care a căpătat în ultimii ani importanţă crescândă pentru conştientizarea bolii şi creşterea aderenţei la tratament.

Tensiunea arterială se poate măsura folosind o gamă variată de dispozitive: manuale, cum este clasicul tensiometru medical, sau automate. Cele automate pot fi fixe, asemenea celor din spitale şi farmacii, sau portabile, de mici dimensiuni, accesibile pentru a fi procurate şi utilizate la domiciliu. E important ca dispozitivele să fie calibrate corect.

Tensiunea arterială se măsoară corect în șezut, la oricare din brațe (ideal la ambele, pe rând), cu brațul relaxat. 

Trebuie să vă asigurați că sunteți relaxat în momentul măsurătorii și că au trecut minim15 minute de la un efort fizic mai intens. Rezultatul, cele două numere obținute, tensiunea arterială sistolică și diastolică, nu trebuie să depășească valorile de 130 și 85 de milimetri coloană de mercur”, se arată în comunicatul Societății Române de Cardiologie și Societății Române de Hipertensiune Arterială.

Reguli corecte

Cele 10 reguli pentru măsurarea corectă a hipertensiunii arteriale sunt următoarele:

  1. Odihniţi-vă 5 minute înainte de a vă măsura tensiunea;
  2. Nu consumaţi nicotină sau cafea timp de o oră înainte de măsurare;
  3. Nu măsuraţi tensiunea când simţiţi nevoia de a urina. Vezica plină poate duce la creşterea tensiunii cu aproximativ 10 mmHg;
  4. Măsuraţi tensiunea pe încheietura mâinii neacoperită, în poziţie aşezată, cu spatele drept;
  5. La folosirea unui tensiometru pentru încheietura mâinii, ţineţi manşeta în timpul măsurătorii la nivelul inimii. La un tensiometru pentru braţ, manşeta se poziţionează automat pe braţ la înălţimea corectă;
  6. Nu vorbiţi şi nu vă mişcaţi în timpul măsurării. Vorbitul creşte valorile măsurate cu aprox. 6 – 7 mmHg;
  7. Aşteptaţi cel puţin un minut între două măsurători pentru ca presiunea din vase să revină la starea iniţială, permiţând repetarea măsurării;
  8. Notaţi valorile măsurate în carnetul personal de monitorizare a tensiunii arteriale: împreună cu aceste valori, scrieţi în carnet de fiecare dată şi medicamentele administrate, indicând data şi ora;
  9. Măsuraţi-vă cu regularitate tensiunea arterială. Chiar dacă valorile s-au îmbunătăţit, acestea trebuie controlate în continuare!
  10. Măsuraţi tensiunea arterială la aproximativ aceeaşi oră.

Stilul de viață, important

Stilul de viață are o importanță deosebită în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale. Obezitatea, sedentarismul, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:

  • Menţinerea sau aducerea greutăţii la un nivel optim, controlul aportului caloric
  • Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație;
  • Reducerea conținutului de sare în dietă;
  • Antrenament fizic regulat;
  • Scăderea consumului de alcool;
  • Eliminarea fumatului.

Se estimează că, până în anul 2025, prin îmbunătăţirea modalităţilor de măsurare a tensiunii arteriale, se va putea observa o reducere cu 25% a cazurilor de hipertensiune arterială necontrolată, se mai arată în comunicat.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe