Newsflash
Știri

Mesajul CMMB, de Ziua Internațională a Medicului

de Dorina Novac - oct. 1 2020
Mesajul CMMB, de Ziua Internațională a Medicului

În prima zi a lunii octombrie este marcată Ziua Internațională a Medicului. Reprezentanții CMMB trag, în contextul acestei zile, un semnal de alarmă cu privire la importanța dezvoltării de politici de sănătate prin care să se crească numărul de medici.

Potrivit unui comunicat de presă, în Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) sunt înscriși, în prezent, aproximativ 16.000 de medici.

catalina poiana stire medici

Astfel, reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București trag, în contextul Zilei Internaționale a Medicului, un semnal de alarmă cu privire la importanța dezvoltării de politici de sănătate prin care să se crească numărul de medici, având în vedere atât contextul epidemiologic actual, cât și situația în comparație cu nivelul european.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul București solicită identificarea de soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă a medicilor.

„În Uniunea Europeană sunt aproximativ 1,7 milioane de medicii, ceea ce înseamnă că, în medie, un medic deservește 260 de locuitori. În comparație, în România, unui medic îi revine îngrijirea a 307 locuitori, având în vedere că avem peste 63.000 de medici, potrivit celor mai recente date transmise de Institutului Național de Statistică”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că, dintre aceștia, aproximativ o cincime au fost medici de familie, iar aproape două treimi își desfășoară activitatea în mediul urban.

„Astăzi, de Ziua Internațională a Medicului, parcurgem cu toții un an ce va rămâne în istorie ca anul declanșării pandemiei de COVID-19, an în care medicilor li s-au cerut și mai multe eforturi, și mai multe ore petrecute în îngrijirea pacienților. Iar acest lucru s-a realizat în multe situații. (...) Mesajul meu de Ziua Internațională a Medicului merge, pe de o parte, către autorități, cărora le solicităm ca, împreună cu noi, să identifice soluții pentru creșterea numărului de medici și pentru îmbunătățirea continuă a condițiilor de muncă”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană (foto), președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București apreciază, însă, că în ultimii ani s-au făcut eforturi, având în vedere că în anul 2019, numărul medicilor a crescut, la nivel național, cu 2.700 față de 20181, dar și că la ultimul examen de intrare în rezidențiat s-a înregistrat cel mai mare număr de locuri de până acum.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe