Newsflash
Știri

Mesajul SNMF către viitorii decidenți din sănătate

de Dorina Novac - dec. 14 2020
Mesajul SNMF către viitorii decidenți din sănătate

În aşteptarea desemnării unui prim-ministru şi a unui ministru al Sănătăţii, SNMF a lansat un apel către decidenţi prin care invită viitorii demnitari să ia act de bunele intenţii ale medicilor de familie.

Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF) au lansat apelul în contextul în care pandemia de COVID-19 a erodat relaţia dintre autorităţi şi corpul profesional al medicilor din reţeaua de medicină primară.

medici de familie
Sursă imagine: Pixabay

„Traversăm vremuri grele, în care fiecare cadru medical este un ostaș de neînlocuit în lupta împotriva pandemiei, și noi am fost pe baricade tot timpul, fără pauze sau concedii. Veți fi generalii unor întregi armate. Este benefic să ai pe câmpul de luptă armate pe care nu le vrei și pe care le desconsideri? Armate care din perspectiva generalului să nu existe chiar dacă au grijă de populația generală, de infectați și neinfectați, de sănătoși sau de bolnavi cu alte boli decât COVID-19?”, se arată în mesajul SNMF.

Reprezentanții medicilor de familie spun că au trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă, fiind desconsiderați sistematic, neglijați și mințiți.

„Oare de ce? Pentru simplu fapt că suntem medici de familie? Pentru simplu fapt că îngrijim și pacienții non-COVID? Pentru simplu fapt că reducem presiunea pe prea puținele spitale non-COVID rămase? Nu am existat când am solicitat ajutor pentru asigurarea echipamentelor de protecție. Nu am existat nici când s-a pus problema sporului de risc pentru condiții deosebite, deși riscul de a deceda din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare la medicii de familie decât la restul populației. Mai mult, ca să dovedim că ne-am făcut datoria, a fost nevoie să furnizăm liste cu pacienți care au fost suspecți cu infecție COVID-19, ca și cum toți acei pacienți nu aveau medic de familie. Ni s-au cerut aceste situații de două ori. Le-am trimis și a doua oară, doar ca sa mai îngroșăm stivele de raportări. Au fost emise în această perioadă și câte trei sau patru acte normative pe zi. Am încercat să le deslușim, să le armonizăm și am semnalat de fiecare dată când erau prevederi contradictorii, care nu puteau fi aplicate în practica de zi cu zi”, transmite sursa citată.

Aceștia au subliniat că au semnalat erori în procesul de control al pandemiei și niciodată nu au fost luate în seamă observațiile.

„Noi și pacienții eram singurii vinovați care încurcam marșul triumfal al unor reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai altor autorități. Multe legi și ordonanțe emise nu respectă spiritul Constituției și sunt utile doar pentru a ne pedepsi și, mai mult de atât, zădărnicesc eforturile care se fac pentru îngrijirea corectă a pacienților. Am cerut Domnului Președinte să medieze relația dintre noi și ministrul Sănătății. Rezultatul? O întâlnire formală, cu promisiuni care ulterior nu au fost respectate. Ocuparea funcției de Ministru al Sănătății presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienți si profesioniști, deopotrivă. Ministrul Sănătății este primul care trebuie să cunoască importanța fiecărei specialități medicale în funcționarea optimă a sistemului sanitar. Nu poți fi ministru doar pentru o boală, fie ea și COVID-19, nu poți fi ministru doar pentru anumite specialități medicale”, se mai arată în textul SNMF.

Reprezentanții SNMF au menționat că medicina de familie există independent de marginalizarea decidenților, este dedicată tuturor, este alături de fiecare cetățean.

„Nimeni nu poate schimba aceasta evidență, întreaga populație are nevoie de medicii de familie, se bazează pe aceștia și îi apără atunci când e nevoie, chiar dacă doar prin vot. Stimați viitori conducători, suntem baza sistemului sanitar și vom fi întotdeauna alături de pacienții noștri. Ca viitori generali ai armatei din care și noi facem parte, vă rugăm să țineți cont de greșelile trecutului apropiat și să nu le repetați. Un CUVÂNT este un OM”, informează aceștia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe