Newsflash
Știri

Mesajul SRE în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei

de Dorina Novac - nov. 1 2021
Mesajul SRE în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei

Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei este marcată în fiecare an la 1 noiembrie. Societatea Română de Endocrinologie invită profesioniștii din sănătate la un webinar dedicat.

Diagnosticarea precoce a acromegaliei este esențială pentru un tratament eficient și pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor și a comorbidităților – acesta este mesajul Societății Române de Endocrinologie (SRE) în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei.

Catalina Poiana
Prof. dr. Cătălina Poiană

Acromegalia este o boală endocrină cu o prevalență, potrivit estimărilor, de până la 13,7 din 100.000 de persoane, provocată de producția excesivă de hormon de creștere după finalizarea pubertății și închiderea cartilajelor de creștere.

„Cea mai frecventă cauză a acestei producții excesive de hormon de creștere este prezența unei tumori benigne la nivelul glandei hipofize, situată la baza creierului. Acest exces duce, la rândul său, la o mărire a producției factorului de creștere de tip insulinic-I (IGF-I) în ficat și împreună determină creșterea diverselor țesuturi ale organismului”, se arată într-un comunicat de presă.

În cazuri foarte rare, GHRH (hormonul de stimulare al hormonului de creștere) care stimulează glanda hipofiză să producă mai mult hormon de creștere poate fi produs de tumori non-hipofizare din alte părți ale organismului.

„Este important ca acromegalia să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai precoce, pentru că astfel evoluția bolii poate fi mai bine controlată. Cu cât acest control este mai bun, cu atât calitatea vieții pacienților noștri este îmbunătățită, iar comorbiditățile sunt reduse. Din păcate, însă, de cele mai multe ori pacienții se prezintă târziu la medicul endocrinolog, astfel că diagnosticul se pune uneori și după 10 ani sau chiar mai mult de evoluție, din cauză că debutul bolii este insidios, evoluția este lentă și, cel puțin la început, semnele și simptomele pot să fie nespecifice. De aceea este important ca populația să afle despre acromegalie, să înțeleagă semnele și să se prezinte cât mai repede la medic”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

REGISTRUL NAȚIONAL DE ACROMEGALIE

Societatea Română de Endocrinologie a lansat anul acesta Registrul Național de Acromegalie, primul registru din zona bolilor endocrine din România. Astfel, a fost creată o platformă informatică unde se încarcă principalele date clinice și de laborator, în dinamică, ale pacienților români cu acromegalie. În felul acesta, România se alătură celorlalte țari europene cu registre de acromegalie.

În contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei, Societatea Română de Endocrinologie invită profesioniștii din sănătate astăzi, de la ora 14:00, la webinarul ACROMEGALIA: ce putem și ce nu putem (încă) face în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe