Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Mesajul SRE în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 1 noiembrie 2021, ora 10:32

Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei este marcată în fiecare an la 1 noiembrie. Societatea Română de Endocrinologie invită profesioniștii din sănătate la un webinar dedicat.

Diagnosticarea precoce a acromegaliei este esențială pentru un tratament eficient și pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor și a comorbidităților – acesta este mesajul Societății Române de Endocrinologie (SRE) în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei.

Catalina Poiana
Prof. dr. Cătălina Poiană

Acromegalia este o boală endocrină cu o prevalență, potrivit estimărilor, de până la 13,7 din 100.000 de persoane, provocată de producția excesivă de hormon de creștere după finalizarea pubertății și închiderea cartilajelor de creștere.

„Cea mai frecventă cauză a acestei producții excesive de hormon de creștere este prezența unei tumori benigne la nivelul glandei hipofize, situată la baza creierului. Acest exces duce, la rândul său, la o mărire a producției factorului de creștere de tip insulinic-I (IGF-I) în ficat și împreună determină creșterea diverselor țesuturi ale organismului”, se arată într-un comunicat de presă.

În cazuri foarte rare, GHRH (hormonul de stimulare al hormonului de creștere) care stimulează glanda hipofiză să producă mai mult hormon de creștere poate fi produs de tumori non-hipofizare din alte părți ale organismului.

„Este important ca acromegalia să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai precoce, pentru că astfel evoluția bolii poate fi mai bine controlată. Cu cât acest control este mai bun, cu atât calitatea vieții pacienților noștri este îmbunătățită, iar comorbiditățile sunt reduse. Din păcate, însă, de cele mai multe ori pacienții se prezintă târziu la medicul endocrinolog, astfel că diagnosticul se pune uneori și după 10 ani sau chiar mai mult de evoluție, din cauză că debutul bolii este insidios, evoluția este lentă și, cel puțin la început, semnele și simptomele pot să fie nespecifice. De aceea este important ca populația să afle despre acromegalie, să înțeleagă semnele și să se prezinte cât mai repede la medic”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

REGISTRUL NAȚIONAL DE ACROMEGALIE

Societatea Română de Endocrinologie a lansat anul acesta Registrul Național de Acromegalie, primul registru din zona bolilor endocrine din România. Astfel, a fost creată o platformă informatică unde se încarcă principalele date clinice și de laborator, în dinamică, ale pacienților români cu acromegalie. În felul acesta, România se alătură celorlalte țari europene cu registre de acromegalie.

În contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei, Societatea Română de Endocrinologie invită profesioniștii din sănătate astăzi, de la ora 14:00, la webinarul ACROMEGALIA: ce putem și ce nu putem (încă) face în România.

Etichete: Societatea Romana de Endocrinologie acromegalia boala endocrina

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.