Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Metode imagistice moderne pentru anomaliile congenitale renale

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 24 ianuarie 2020

Aceste metode permit selectarea unui tratament adecvat și prevenirea complicațiilor pe termen lung cu care aceste patologii se asociază frecvent.

Detecția precoce a anomaliilor congenitale renale sau de tract urinar este acum posibilă datorită metodelor imagistice moderne dezvoltate în ultimii ani. Acest aspect important pentru selectarea unui tratament adecvat și pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung cu care aceste patologii se asociază frecvent.

Anomaliile congenitale renale sau de tract urinar reprezintă 20-30% dintre anomaliile identificate în perioada prenatală și se întâlnesc la aproximativ 60% dintre copiii care dezvoltă postnatal boală cronică de rinichi. Metodelor clasice de diagnostic, precum ecografia bidimensională, fluoroscopia și tehnicile de medicină nucleară, li se alătură metode noi evidențiate de colectivul de la Children’s Hospital of Philadelphia. Acestea au fost prezentate într-un articol publicat recent în revista Pediatrics.

Ecografia, accesibilă și neiradiantă

Ecografia tridimensională permite măsurători volumetrice și o vizualizare mai detaliată a sistemului colector renal. Elastografia este o nouă metodă ecografică ce măsoară ridigitatea tisulară și poate avea utilitate clinică în evaluarea pacienților cu reflux vezico-ureteral, boală cronică renală sau allografturi renale. Ecografia cu substanță de contrast intravezical este o metodă neiradiantă de evaluare a refluxului vezico-ureteral și a patologiei ureterale ce poate înlocui metoda fluoroscopică.

Evaluarea cazurilor complexe

Tehnicile noi de medicină nucleară permit utilizarea a diferiți radiotrasori pentru a evalua funcția renală. Urografia RM (rezonanță magnetică) se folosește pentru analiza exhaustivă din punct de vedere morfologic și funcțional a tractului urinar, printr-o metodă neiradiantă ce devine tot mai utilă în evaluarea cazurilor complexe.

Posibilitatea de a realiza modele tridimensionale ale structurilor anatomice a permis o înțelegere mai bună a patologiilor și intervențiilor chirurgicale atât din punctul de vedere al medicilor, cât și al pacienților.

Articolul publicat conține informații descriptive despre aceste tehnici, aplicațiile lor clinice, durata procedurilor, potențialul nefrotoxic, gradul de iradiere și costurile. Autorii își doresc să vină în sprijinul cadrelor medicale pentru îmbunătățirea cunoștințelor științifice, într-un domeniu care în ultima decadă este în plină dezvoltare.

Etichete: Tehnologie anomalii congenitale renal imagistica ecografie 3D elastografie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.