Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Mic dejunul copios poate ajuta la scăderea în greutate

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 10 iulie 2020

Un studiu* publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a măsurat termogeneza indusă de alimentaţie, parametrii metabolismului glucidic și a evaluat cu ajutorul unor scale foamea și apetitul pentru dulciuri.

Consumul de energie al unui organism este influenţat de rata metabolismului bazal, energia consumată prin efectuarea de exerciţii fizice și termogeneza indusă de dietă (numită și efectul termic al alimentelor). Aceasta din urmă reprezintă creșterea ratei metabolice după ce alimentele au fost consumate.

Un studiu* publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a măsurat termogeneza indusă de alimentaţie prin calorimetrie indirectă, parametrii metabolismului glucidic și a evaluat cu ajutorul unor scale foamea și apetitul pentru dulciuri. În studiu au fost incluși 16 bărbaţi normoponderali, care au consumat timp de trei zile un mic dejun slab caloric și o cină bogată în calorii, iar ulterior bogăţia calorică a fost inversată.

S-a observat că prin consumarea unui mic dejun cu număr redus de calorii are loc creșterea senzaţiei de foame și a apetitului pentru dulciuri pe parcursul zilei. Termogeneza indusă de alimente a fost de 2,5 ori mai mare în timpul dimineţii faţă de seară, indiferent de numărul de calorii măsurate. După micul dejun, glicemia și insulina plasmatică post-prandială au concentraţii mai mici faţă de cină.

Obezitatea devine din ce în ce o mai mare povară pentru sănătatea publică, numărul persoanelor afectate cunoscând o creștere rapidă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prevalenţa s-a triplat în multe ţări ale regiunii europene din 1980 încoace. Peste 60% dintre copiii care sunt supraponderali înaintea instalării pubertăţii vor fi supraponderali și la vârsta adultă. Obezitatea din copilărie este asociată cu bolile cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, probleme de ordin ortopedic, dar și rezultate mai slabe la școală și scăderea stimei de sine.

*Juliane Richter, Nina Herzog, Simon Janka, Thalke Baumann, Alina Kistenmacher, Kerstin M Oltmanns, Twice as High Diet-Induced Thermogenesis After Breakfast vs Dinner On High-Calorie as Well as Low-Calorie Meals, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 105, Issue 3, March 2020, Pages e211–e221

Etichete: mic-dejun foame greutate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.