Newsflash
Internaționale

Micofenolat mofetil, eficient în trombocitopenia autoimună

de Dr. Diana Andronache - sept. 10 2021
Micofenolat mofetil, eficient în trombocitopenia autoimună

Tratamentul cu micofenolat mofetil asociat unui glucocorticoid a fost o opţiune eficientă ca tratament de primă linie în această boală, obţinând un răspuns terapeutic mai bun, dar cu o calitate a vieţii mai redusă, comparativ cu un regim terapeutic bazat doar pe glucocorticoizi.

Trombocitopenia imună este o afecţiune autoimună rară, caracterizată prin apariţia episoadelor de hemoragie și a echimozelor, ca urmare a numărului scăzut de trom­bocite. Fatigabilitatea se asociază cu activitatea bolii, putând fi severă în anumite cazuri. Trombocitopenia autoimună poate fi clasificată în funcţie de durata bolii ca: recent diagnosticată (<3 luni), persistentă (3 până la 12 luni) sau cronică (>12 luni). De asemenea, trombocitopenia poate fi primară, atunci când se manifestă izolat, sau secundară, atunci când apare în contextul unei patologii asociate.

        Administrarea glucocorticoizilor în doze mari continuă să fie tratamentul de primă linie recomandat în cazul adulţilor cu trombocitopenie autoimună, însă efectele secundare multiple și adesea severe, răspunsul terapeutic slab, precum și ratele ridicate de recidivă rămân o provocare clinică. Studiul FLIGHT, recent publicat în New England Journal of Medicine, și-a propus să evalueze dacă administrarea de micofenolat mofetil în asociere cu un glucocorticoid este o opţiune terapeutică de primă linie mai eficientă decât un regim terapeutic bazat doar pe glucocorticoizi, în cazul pacienţilor adulţi cu trombocitopenie autoimună.

O nouă abordare terapeutică

        În acest studiu au fost incluși 120 de pacienţi cu trombocitopenie autoimună, cu vârsta medie de 54 de ani și un nivel mediu al numărului de trombocite de 7x109/L. După o perioadă de urmărire de aproape doi ani de la iniţierea tratamentului, s-a observat că în grupul pacienţilor care au primit micofenolat mofetil în asociere cu un glucocorticoid, tratamentul a fost mai eficient, fiind documentate mai puţine eșecuri terapeutice, comparativ cu grupul pacienţilor care au primit doar glucocorticoizi (22%, faţă de 44%). De asemenea, numărul de trombocite a crescut mai mult în grupul micofenolat mofetil, 91,5% dintre pacienţi având peste 100x109/L, faţă de grupul pacienţilor trataţi numai cu glucocorticoizi (63,9%).

        Studiile anterioare au arătat că trombocitopenia autoimună cronică este asociată cu fatigabilitate și o calitate a vieţii redusă, aspect care din perspectiva pacientului poate fi mai îngrijorător decât numărul scăzut de trombocite. În studiul FLIGHT au fost utilizate chestionare pentru a evalua calitatea vieţii (SF-36 și ICECAP-A), preocupările pacienţilor cu privire la evenimentele de sângerare (FACT-Th6) și fatigabilitatea (FACIT-F). La 12 luni, pacienţii din grupul micofenolat mofetil au raportat rezultate mai slabe privind calitatea vieţii, activitatea fizică și oboseala, comparativ cu cei din grupul cu glucocorticoizi.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2100596

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe