Newsflash
Știri

Ministerul Sănătății, dat în judecată pentru achizițiile de vaccinuri anti-COVID

de Dorina Novac - iul. 22 2022
Ministerul Sănătății, dat în judecată pentru achizițiile de vaccinuri anti-COVID

FACIAS a anunţat că acţionează în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru achiziţiile iresponsabile de vaccinuri împotriva COVID-19.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a decis să acționeze în instanță Ministerul Sănătății pentru a obliga autoritățile statului român să oprească achiziția iresponsabilă de vaccinuri anti-COVID.

ministerul sanatatii

De asemenea, FACIAS va solicita tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de achizițiile publice prin care s-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real.

Citește și: Noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere în sistemul de sănătate

„România s-a obligat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Astfel, statul român s-a angajat să ia în total 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson, dar și doze de vaccin cu care nu s-a vaccinat niciun român (Valneva și Novavax). Nota de plată pentru statul român este mai mare de 1 miliard de euro (6.032.660.377 de lei)”, se arată într-un comunicat.

Potrivit reprezentanților FACIAS, statisticile oficiale arată că 8 din 10 doze de vaccin achiziționate de statul român sunt fie nefolosite (sunt în stocuri sau urmează să fie livrate), fie au expirat, unele au fost donate și altele au fost revândute.

„Cheltuirea eficientă și transparentă a fondurilor publice este o obligație și un reper fundamental al unei democrații funcționale. Or, în România de astăzi vorbim de milioane de doze de vaccin anti-Covid achiziționate absolut inutil”, se mai arată în comunicat.

În luna mai 2022, FACIAS a solicitat printr-o scrisoare deschisă, adresată ministrului Sănătății, renegocierea contractelor pentru achiziția de vaccinuri anti-coronavirus.

„Am solicitat Guvernului României să notifice Comisia Europeană că România nu va mai achiziționa sau nu va mai plăti pentru milioanele de vaccinuri inutile, livrate în baza contractului de furnizare co-negociat de UE. Ministrul Sănătății a anunțat public că această renegociere va avea loc. Au trecut însă luni de zile și Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a opri risipa”, transmite sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe