Newsflash
Știri

Ministerul Sănătății, despre victimele exploziei de la Rafinăria Petromidia

de Dorina Novac - iul. 2 2021
Ministerul Sănătății, despre victimele exploziei de la Rafinăria Petromidia

Reprezentanții Ministerului Sănătății a făcut precizări privind explozia de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, județul Constanța.

explozie victime

UPDATE 15:30

Cele două victime care au suferit arsuri în urma exploziei, vor fi transportate la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. În acest moment a decolat elicopterul SMURD cu prima victima (arsuri de 40% din suprafața corporală).

„Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății m-a informat că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca). Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B”, a scris Ioana Mihăilă pe Facebook.

Aceasta a menționat că alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital.

UPDATE 14:21

Până în acest moment sunt raportate 6 victime, între care o persoană are arsuri pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului.

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat trei victime:

  • 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare;
  • 1 victimă cu traumatism lombar;
  • 1 victimă cu arsură la nivelul feței.


„Au fost preluate la UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constanța un număr de 2 victime cu arsuri. Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B”, transmite sursa citată.

Potrivit Departamentului pentru Siruații de Urgență, astăzi, la ora 12:16 a fost anunțat printr-un apel la 112,  un incendiu  la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari, județul Constanța.

În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.

Imediat  de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

„Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. La acest moment se efectuează operațiuni de căutare - salvare în cazul unei  persoane dispărute”, informează DSU.

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți.

La locul intervenției s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri către au încadrat în primă fază 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanța de stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă,  5 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 5 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanța.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forțe suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de atingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Ulterior cantitatea de substanta de stingere a fost suplimentată cu câte 2000 l de la ISU CL, ISU GL, ISU TL, ISU ÎL și ISU VN

„La acest moment situația este sub control, iar în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș, motiv pentru care cetățenii sunt în siguranță. Cu toate acestea rugăm populația să își ia măsuri de autoprotecție prin închiderea ferestrelor”, precizează DSU.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe