Newsflash
Știri

Ministerul Sănătății: Favipiravir ar putea fi eliberat în ambulatoriu

de L. Budin - sept. 29 2021
Ministerul Sănătății: Favipiravir ar putea fi eliberat în ambulatoriu

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea eliberării medicamentului în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din spitale, în baza prescripției medicale și cu urmărirea bolnavului.

Conform Protocolului național de tratament al bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2, medicamentul Favipiravir este recomandat spre administrare în formele ușoare și medii de COVID-19, în prima săptămână de boală, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

antiviral-oral

Pentru acest medicament, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale, valabilă în România, și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală. 

In India, țara de proveniență, Favipiravir are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare, obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și condiționată de multiple cerințe, care nu poate fi asimilat cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare.

După discuțiile avute cu specialiștii din Comisia de boli infecțioase și conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu, prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripție medicală și cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie”, a declarat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Într-o adresă către Ministerul Sănătății, Comisia de specialitate de boli infecțioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital și în ambulatoriu la recomadarea medicilor, numai cu prescripție medicală.

Referitor la profilul de siguranță din datele preliminare disponibile, Favipiravir prezintă un risc de teratogenicitate și risc de afectare hepatică.

ANMDMR a inițiat și a aprobat ca distribuitorul local din România al medicamentului să trimită o Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății, cu scopul de a informa medicii prescriptori din spitale și pacienții cu privire la riscurile utilizării medicamentului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe