Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ministru nou la sănătate

Viața Medicală
Dr. A. M. marţi, 31 mai 2016
     Surpriza ultimelor zile o constituie posibila nominalizare a lui Vlad Voiculescu pentru conducerea Ministerului Sănătății. Conform unor surse guvernamentale citate de Hotnews.ro și de Digi 24, acesta ar fi acceptat propunerea făcută de premierul Dacian Cioloș de a ocupa portofoliul de ministru al sănătății, vacantat la 9 mai prin demisia lui Patriciu Achimaș-Cadariu. Surpriza este dublă: ne amintim bâlbâielile în numirea unui ministru al sănătății la instalarea actualului cabinet, dar, de această dată, alegerea este greu de contestat, chiar și de cei mai înverșunați critici de profesie; apoi, Vlad Voiculescu nu este medic, ci finanțist, și se înscrie pe o listă foarte scurtă a miniștrilor nemedici de la sănătate. Spre deosebire de ceilalți de pe această listă, tânărul cu o experiență de peste zece ani în consultanță financiară la Viena cunoaște nemijlocit sistemul românesc de sănătate și, mai ales, viciile acestuia, el fiind fondatorul și motorul așa-numitei „rețele a citostaticelor”, prin care pacienții români beneficiază de ani de zile de medicamentele oncologice pe care statul român, cu birocrație cronică și impotență funcțională (ca să nu spunem direct de corupția sistemică), nu a fost de multe ori capabil să le asigure.
     Vlad Voiculescu va prelua postul de ministru al sănătății din poziția pe care o ocupă de la începutul acestui an, de director de cabinet al ministrului finanțelor publice, Anca Dragu. Pentru funcția de ministru îl recomandă nu doar faptul că a fost implicat într-o serie de proiecte îndreptate împotriva mizeriei din spitale și a corupției, prin asociația MedAlert, ci și prin prezența sa în conducerea unei importante asociații europene pentru drepturile pacienților cu cancer – European Cancer Patient Coalition, din calitatea sa de membru al grupului pentru drepturile pacienților din Societatea europeană de oncologie medicală (ESMO). Voiculescu este și unul din fondatorii MagiCAMP, o tabără destinată copiilor români cu afecțiuni oncologice, proiect care funcționează pe bază de voluntariat și donații.
     Cu toate atuurile pe care le deține, singura problemă serioasă de care se va lovi probabil noul ministru este mandatul prea scurt al guvernului din care face parte, care se va termina odată cu anunțarea rezultatelor alegerilor generale din decembrie.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC