Newsflash
Știri

Ministrul Cercetării : sistemul de sănătate, greu de digitalizat

de L. Budin - nov. 25 2022
Ministrul Cercetării : sistemul de sănătate, greu de digitalizat

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării atrage atenţia că Sănătatea este cel mai dificil de digitalizat, pentru că trebuie asigurate libertatea fiecărui individ şi securitatea datelor.

Digitalizarea sistemului românesc de sănătate este necesară pentru a salva cât mai multe vieţi, a spus ministrul Cercetării, Sebastian Burduja la dezbaterea „eHealth în oncologie: o noua lume a îngrijirii pacienţilor bolnavi de cancer”.

digitalizare-medicina-scolara

Ministrul, citat de Agerpres, a explicat că zona sănătăţii este dificil de transformat digital pentru că implică „cele mai sensibile date cu putinţă”.

Când discutăm despre datele cetăţenilor, trebuie să punem în balanţă pe de o parte libertatea fiecărui individ şi pe de altă parte securitatea acestor date. Este un echilibru greu de făcut. Cu cât avem acces la mai multe date, cu atât putem avea tratamente mai bune, dar, pe de altă parte, cu toţii ţinem la protecţia datelor noastre personale, cu atât mai mult pe timp de vorba de sănătatea noastră a celor dragi şi dorim ca aceste date să rămână strict private”, a precizat Burduja.

Soluţia avansată de ministrul Cercetării este „cloudul guvernamental, un mega proiect de aproape 600 de milioane de euro, care promite reunirea datelor românilor, inclusiv cele referitoare la sistemul de sănătate, într-un loc sigur”.

Să nu mai stea pe servere suprasolicitate pe sub birourile unora şi altora, să stea în centre de date foarte securizate şi să nu poată fi pierdute. Accesul la aceste date, şi am trecut lucrul ăsta în Ordonanţa privitoare la cloud (...) accesul este jurnalizat. De câte ori statul îmi accesează mie datele, voi fi notificat, iar acest acces nu poate fi şters. Deci nimeni nu-mi va putea accesa datele fără ca eu să ştiu”, a mai spus Sebastian Burduja.

Ministrul susţine că un alt impediment al transformării digitale a sistemul de sănătate din România este lipsa unei „culturi a procedurilor”.

Nu putem avea o transformare digitală a sistemului fără să avem respectul faţă de protocoale, faţă de proceduri. Ne mai lipseşte şi o cultură a datelor. E un principiu în management, că nu pot să gestionezi ceea ce nu măsori. Ori nu cred că avem în România încă această cultură. Nu e vorba doar de sistemul de sănătate”, a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul Cercetării a pledat pentru sisteme digitale uşor de utilizat.

Dacă vom crea noi sisteme digitale prin care îl punem pe medic să facă muncă de funcţionar, nu o să fie bine. Medicul trebuie să se ocupe să trateze pacienţii, nu să completeze o birocraţie care se mută din offline în online. (...) Trebuie să gândim sisteme care au uşurinţă în utilizarea lor şi asta este iarăşi un obiectiv foarte important. (...)Avem resurse financiare, 400 de milioane de euro nu sunt bani puţini”, a conchis Burduja.

Memorandum România - Spania de cooperare în domeniul asistenței medicale primare


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe