Newsflash
Știri

Ministrul Educației solicită teste antigen non-invazive pentru elevi

de L. Budin - apr. 5 2021
Ministrul Educației solicită teste antigen non-invazive pentru elevi

Utilizarea testelor antigen rapide în şcoli a fost un „insucces major”, arată ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu. În 8 săptămâni de şcoală, din februarie și până acum, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste.

Lipsa personalului medical și împotrivirea părinților au fost principalele cauze ale eșecului testării în unitățile de învățământ, arată Cîmpeanu, într-un comunicat al ministerului de resort. Mulți părinți au considerat testele ca fiind invazive sau traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.

sorin_cimpeanu
Sursă foto: Facebook Sorin Mihai Cîmpeanu

 

Sprijin de la Ministerul Sănătății

Ministrul crede că soluția este utilizarea, pe viitor, a testelor non-invazive – și a mai spus că cele peste 1 milion de teste rămase ar putea fi redirecționate în beneficiul altor persoane.

Achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical. Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical. Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (...) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, consideră ministrul Cîmpeanu.

Condiții sanitare necesare

În document se mai arată că Ministerul Educaţiei va propune, la finalul lunii mai sau la începutul lui iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile, fără scenarii diferenţiate, dacă sunt întrunite simultan următoarele patru condiţii:

  • Respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli.
  • Susţinerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învăţământ. În acest moment, personalul din învăţământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate - aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ.
  • Testele non-invazive să fie disponibile în şcoli în data de 4 mai, la revenirea din vacanţă, conform scenariilor verde/galben/roşu (cu excepţia claselor terminale care vor reveni la şcoală în data de 10 mai).
  • Confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe