Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ministrul Sănătății: „Dacă se va impune, vom avea și o prelungire a stării de alertă”

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 3 iulie 2020, ora 11:52

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri dimineaţă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că avem, în continuare, focare de COVID-19 și că rata de transmitere a virusului a crescut de la 0,6 până la 1,4.

Nelu Tataru a mai precizat că nu există pericolul de a ne întoarce la starea de urgență, dar dacă se va impune, vom avea și o prelungire a stării de alertă.

Nelu Tataru

„În acest moment, nu avem acest pericol al stării de urgență, gestionăm numărul de cazuri, gândim ca și evoluție până pe 15 iulie dacă este necesară prelungirea stării de alertă sau nu”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a mai menționat că suntem la 3 săptămâni de când a început o nouă creștere a numărului de cazuri, o nouă creștere a transmiterii în comunitate.

„Astăzi s-a făcut o altă evaluare în care am constata că atât partea medicală cât și o parte din populație au în continuare acea tendință de a menține doar parțial restricțiile. Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână. Avem un început de transferuri de pacienți din terapii intensive, din diferite spitale, către alte spitale care au locuri în aceste terapii. Avem un număr scăzut în terapiile intensive din București”, a anunțat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a recomandat medicilor ca fiecare pacient să primească explicații referitoare la carantină, izolare la domiciliu și pandemie. El a mai subliniat că izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-a făcut pentru toți pacienții simptomatici sau cu simptome ușoare, deveniți asimptomatici care se externază, să rămână de bază.

„Această izolare trebuie să existe, internarea persoanelor simptomatice și cele care din asimtomatic devin cu simptomatologie prezentă în spitale trebuie să fie absolut necesară în vederea identificarii, dar mai ales în vederea izolării anumitor focare. Avem în continuare focare în desfașurare, avem în continuare focare care se nasc dincolo de cele pe care le știam vechi”, a mai adăugat Nelu Tătaru.

Acesta a mai spus că va fi elaborat un proiect legislativ în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale referitoare la starea de carantină şi internarea obligatorie.

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom şi promova în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului. Acele recomandări ale Curţii Constituţionale vrem să le clarificăm foarte atent. Boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament şi internare”, a declarat ministrul Sănătății.

Etichete: ministerul sanatatii focare de COVID-19 virusul SARS-CoV-2 stare de urgenta cazuri coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.