Newsflash
Știri

Minuni cubaneze şi americane

de Vlad MIXICH - mai 25 2015
Minuni cubaneze şi americane
Un minunat exemplu despre cum se fac politicile de sănătate a apărut săptămâna aceasta în The New Yorker, o prestigioasă revistă americană citită cu aviditate de establishmentul intelectual, artistic şi politic din Statele Unite. Încep prin a menţiona că revista nu are nimic de-a face cu una ştiinţifică şi nu are defel un profil medical. Este primul semnal al abordării inteligente practicate de Atul Gawande (foto), chirurg, autor celebru şi profesor la Şcoala de sănătate publică de la Harvard. Când publică texte importante pe teme de politici de sănătate, Gawande nu o face în New England Journal of Medicine (unde a publicat, dar pe chestiuni strict de cercetare). Ci foloseşte ca estradă cele mai importante reviste şi cele mai prestigioase emisiuni TV. Pentru că doreşte să ajungă la urechile celor care contează, a celor care au influenţă atât guvernamentală, cât şi asupra opiniei publice. Iar aceştia, de multe ori, nu sunt nici medici, nici oameni de ştiinţă.
Excepţionalitatea textelor lui Gawande stă în împletirea rigurozităţii ştiinţifice cu filonul narativ care-l face uşor de urmărit şi comprehensibil oricui. L-am ascultat de câteva ori pe viu şi nu are nimic din aerele şi morga unui înalt profesor universitar, deşi este în prezent probabil cea mai importantă voce din sănătatea publică americană (vă recomand cărţile lui apărute în limba română la editura Humanitas). Articolul din New Yorker începe în acelaşi stil simplu şi direct: „O avalanşă de îngrijiri medicale inutile fac rău pacienţilor atât fizic, cât şi financiar. Ce putem face pentru a stopa fenomenul?“. „Îngrijirea medicală nevaloroasă“ este denumirea terapiilor şi investigaţiilor inutile, dar totuşi prescrise pacienţilor. Gawande citează o listă care include efectuarea unui EEG pentru o migrenă sau CT ori RMN pentru pacienţi cu dureri lombare dar fără alte simptome neurologice sau stentarea pacienţilor cu boli cardiace stabile. Studiul citat concluzionează că risipa este imensă: între 25 şi 42% din pacienţii Medicare au primit cel puţin unul din aceste tratamente/investigaţii inutile.
Risipa nu este doar financiară, dar implică şi costuri psihologice şi fizice pentru pacient. Gawande dă atât exemple de comunităţi care, schimbând sistemul de plată al medicilor, au reuşit să scadă frecvenţa acestor „îngrijiri medicale nevaloroase“, cât şi dileme din practica proprie în care este nevoit să efectueze intervenţii chirurgicale inutile pentru pacient la cererea acestuia. Cerere declanşată de anxietate, o anxietate fertilă pentru creşterea afacerilor medicale, dar complet lipsită de etica şi moralitatea profesiei medicale. Textul este prea amplu pentru a-l rezuma integral aici. Concluziile lui sunt interesante şi nu mă pot abţine să nu privesc admirativ acest mod strălucit de a elabora, comunica şi aplica strategii de sănătate publică.

 

De când a început dezgheţul politic dintre Cuba şi Statele Unite, media americană a descoperit brusc frumuseţile insulei hispanice. Nu doar trabucurile (pe astea le descoperise oricum de mult), nu doar muzica unduitoare sau aerul de anii ’50. Acum a descoperit „vaccinul“ contra cancerului pulmonar. Nu e o glumă, poate doar o exagerare alăturarea termenului vaccin acestui medicament altfel cost-eficient. Cimavax a fost dezvoltat de Centrul cubanez de imunologie moleculară şi o doză costă doar un dolar. Cimavaxul este practic un imunostimulant care acţionează asupra factorului de creştere epidermal cu rezultate demne de luat în seamă: cel puţin o prelungire cu între 4 şi 6 luni a supravieţuirii pacienţilor cu cancer pulmonar, iar în cazuri mai puţin grav întârzierea apariţiei metastazelor.
Institutul american Roswell Park Cancer a preluat deja Cimavaxul şi a iniţiat procesul de aprobare la Agenţia americană a medicamentului (FDA). Studii clinice au început şi japonezii şi câteva ţări europene. Valoarea Cimavaxului nu stă atât în cost-eficienţa lui terapeutică, ci mai degrabă în capul de pod pe care îl reprezintă în încercarea de a dezvolta un tratament cu adevărat preventiv. Morala întâmplării: creativitatea cercetătorilor este stimulată mai degrabă de absenţa resurselor, decât de plenitudinea lor. Cel puţin asta dovedesc rezultatele imunologiei cubaneze, Cimavaxul nefiind singurul fenomen.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe