Newsflash
Știri

Mituri spulberate: paradoxul obezităţii

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 21 2012
Mituri spulberate: paradoxul obezităţii
   În rândul persoanelor obeze există un subgrup de indivizi metabolic sănătoşi – fără afecţiuni precum rezistenţă la insulină, DZ, hipercolesterolemie sau HTA – şi cu o condiţie fizică mai bună decât ceilalţi, fără un risc mai mare de a dezvolta sau de a deceda prin boli cardiovasculare ori cancer decât cei normoponderali, arată cel mai mare studiu realizat până acum pentru a investiga acest lucru, publicat recent online, în European Heart Journal1.
   Obezitatea este asociată cu multe boli cronice, dar există persoane care par să fie protejate de complicaţiile metabolice legate de obezitate. Ele pot avea o condiţie cardiorespiratorie mai bună decât alte persoane obeze, dar, până acum, nu a fost cunoscută măsura în care au un risc mai mic de boală sau moarte prematură. Proiectul, desfăşurat la Universitatea din Carolina de Sud (Columbia, SUA), a cuprins 43.265 de participanţi, recrutaţi între anii 1979 şi 2003, în cadrul Aerobic Center Longitudinal Study (ACLS). Ei au completat un chestionar detaliat, inclusiv cu informaţii despre istoricul medical şi stilul de viaţă, şi au efectuat un examen fizic, care a inclus test pe banda de alergat pentru a evalua condiţia cardiorespiratorie, măsurători de înălţime, greutate, circumferinţa taliei, procentul de grăsime corporală, TA. De asemenea, au fost măsurate colesterolul şi glicemia à jeun. Participanţii la studiu au fost urmăriţi până la deces sau până la sfârşitul anului 2003.
   S-a constatat că 46% din subiecţi au fost obezi sănătoşi metabolic. După ajustarea pentru mai mulţi factori, cei sănătoşi metabolic dar obezi au avut un risc de deces din orice cauză cu 38% mai mic decât colegii lor obezi nesănătoşi metabolic, în timp ce nu a fost observată nicio diferenţă semnificativă între cei sănătoşi metabolic dar obezi şi participanţii sănătoşi metabolic normo­ponderali. Riscul de a dezvolta sau de muri prin boli cardiovasculare sau cancer a fost redus cu 30–50% pentru persoanele sănătoase metabolic dar obeze şi nu au existat diferenţe semnificative între acestea şi participaţii sănătoşi metabolic, cu greutate normală.
   Concluziile studiului: condiţia fizică mai bună ar trebui considerată o caracteristică a fenotipului sănătos metabolic dar obez; odată ce aceasta este luată în considerare, fenotipul sănătos metabolic dar obez este o condiţie benignă, cu prognostic pentru morbiditate şi mortalitate mai bun decât obezii cu un profil metabolic anormal. Datele sugerează că evaluarea precisă a procentului de grăsime din corp şi a condiţiei fizice pot contribui la definirea unui subgrup de persoane obeze fără risc crescut de boli cardiovasculare sau cancer. Aşadar, nu toţi obezii au acelaşi prognostic.
   Alt studiu recent2 a furnizat dovezi suplimentare pentru „paradoxul obezităţii“, conform căruia cineva care a dezvoltat boli cardiace are un risc redus de deces dacă este supraponderal sau obez, în timp ce pacienţii subponderali şi cei normoponderali au risc crescut. Cercetătorii au studiat 64.436 de bolnavi cu sindroame coronariene acute, care au efectuat angiografie coronariană în perioada mai 2005 – decembrie 2008.
   S-a constatat că cei subponderali cu un indice de masă corporală (IMC) mai mic de 18,5 kg/m2 au avut cel mai mare risc de deces, dublu faţă de cel al pacienţilor normoponderali (IMC între 21 şi 23,5 kg/m2) şi de trei ori mai mare comparativ cu grupul cu cel mai scăzut risc – cu IMC de 26,5–28 kg/m2. Relaţia dintre IMC şi mortalitate a fost în formă de U. Cel mai scăzut risc de deces l-au avut pacienţii supraponderali şi obezi, cu IMC variind de la 26,5 la 35 kg/m2, iar cel mai mare – pacienţii subponderali şi cei obezi cu IMC peste 40 kg/m2.
   Menţinerea greutăţii normale constituie una din modalităţile de a evita apariţia afecţiunilor cardiace, dar sfatul de a pierde în greutate nu trebuie extins la pacienţii supraponderali şi obezi care au dezvoltat deja probleme cardiace, căci acest lucru îi ajută. Autorii susţin că nu există dovezi care să demonstreze că scăderea în greutate în sine are o valoare pozitivă de prognostic după afecţiunea coronariană acută. De fapt, unele dovezi sugerează că aceasta ar putea avea efect negativ.
   În editorialul ce însoţeşte studiile3 se arată că acestea permit concluzia că pierderea în greutate la pacienţii cu boli cronice şi un IMC sub 40 kg/m2 este întotdeauna dăunătoare şi, în fapt, nu există niciun studiu care să sugereze că scăderea în greutate în boli cronice îi face pe pacienţi să traiască mai mult. Obezitatea poate avea beneficii până la un anumit grad şi nu este în mod necesar asociată cu funcţii metabolice anormale.
 
1Ortega FB, Lee DC, Katzmarzyk PT, Ruiz JR, Sui X, Church TS, Blair SN. The intriguing metabolically healthy but obese phenotype: cardiovascular prognosis and role of fitness. Eur Heart J. 2012 Sep 4
2AngerĂs O, Albertsson P, Karason K, RĂmunddal T, Matejka G, James S, Lagerqvist B, Rosengren A, Omerovic E. Evidence for obesity paradox in patients with acute coronary syndromes: a report from the Swedish Coronary Angiography and Angioplasty Registry. Eur Heart J. 2012 Sep 4
3von Haehling S, Hartmann O, Anker SD. Does obesity make it better or worse: insights into cardiovascular illnesses. Eur Heart J. 2012 Sep 4

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe