Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Modernitate şi dinamism prin manifestări ale artei contemporane

Viața Medicală
Dr. Raluca BULEA vineri, 28 mai 2010

  Există o zonă în Capitală care vibrează de istorie. Şi de cultură. În spatele pieţei Universităţii, trecând de „coada calului“ în plimbare spre Strada Doamnei şi Lipscani, alături de Biserica Rusă cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, vom descoperi o plăcuţă discretă care anunţă simplu, dar grăitor: „C˘eske centrum“.
  Găzduit, ca şi omologul său într-ale economiei şi comerţului, în chiar sediul Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti, într-un bloc ce se înalţă cu distincţie, în maniera cunoscută a începutului de secol XX, pe strada Ion Ghica la nr. 11, Centrul Cultural Ceh funcţionează la noi din anul 1993. De altfel, acesta a fost anul în care a luat fiinţă şi instituţia mamă, Centrul Ceh de la Praga, ca urmare a separării fostei Cehoslovacii în două state noi: Cehia şi Slovacia. Ne aflăm în faţa unei organizaţii create de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, care îşi desfăşoară în prezent activitatea în 24 de filiale din 21 de ţări, răspândite
pe trei continente. (...)
 

Misiunea acestora este să promoveze în mod activ o imagine a Republicii Cehe ca o ţară modernă şi dinamică. Înainte de momentul 1993, într-o vilă aristocratică de pe bd. Dacia, aflată faţă în faţă cu sediul Institutului francez, se găsea centrul cultural cehoslovac, ilustrare, peste timp, a acordului bilateral de cooperare culturală semnat cu România în anul 1930.
    Revenind la secolul XXI, Centrul Ceh din Bucureşti oferă publicului interesat activităţi din cele mai diverse domenii, alegând însă în fiecare an o direcţie predominantă, căreia i se acordă o atenţie deosebită, în ideea de a se oferi posibilitatea creării de noi parteneriate culturale româno-cehe. După un an, un alt domeniu trece în lumina reflectoarelor şicel anterior rămâne activ, dar în plan secundar. Centrul şi-a fixat ca ţintă de interes publicul tanăr, căruia i se adresează cu programe din sfera artei contemporane, arhitecturii, muzicii electronice. În acelaşi timp însă, nu sunt uitate nici manifestările „clasice“: expoziţiile de fotografie şi arte plastice, piesele de teatru, seriile de filme sau prezentările de carte. Centrul Ceh este participant obişnuit, în fiecare an, la Festivalul Filmului European şi la Underground Theatre Festival.
    Cu toate că în clădirea Ambasadei sunt adăpostite multe activităţi, Centrul este perceput de cei care îi trec pragul ca un loc foarte primitor, cu atmosferă relaxantă. Pentru organizarea activităţilor culturale dispune de două săli de dimensiuni generoase, una pentru conferinţe, concerte şi expoziţii, şi alta pentru proiecţiile de film. În acelaşi timp, multe dintre manifestări sunt organizate în spaţiile partenerilor din Bucureşti sau din ţară, ceea ce suplineşte, măcar în parte, faptul că deocamdată nu mai există un alt Centru Ceh în România. Trebuie de asemenea menţionată colaborarea Centrului cu minoritatea cehă din Banat, precum şi faptul că acesta organizează şi cursuri de limba cehă pentru toţi cei interesaţi.
    Pentru perioada de început de vară, Casa culturii cehe ne tentează cu câteva invitaţii interesante. În această perioadă (27–29 mai 2010), la Târgu Mureş are avea loc Festivalul Internaţional „Zilele şcolilor de arte“, un festival deschis elevilor şi absolvenţilor şcolilor de arte din România şi din instituţii similare din străinătate. La ediţia a IX-a vor fi expuse şi lucrări de arte vizuale ale elevilor din Şcoala de Arte din Ivanèice (Cehia). Festivalul este un prilej pentru un schimb de experienţă între directorii Şcolilor de Arte, precum şi între cadrele de specialitate care însoţesc elevii participanţi şi specialiştii invitaţi. Sunt prezenţi invitaţi şi reprezentanţi de marcă ai artei şi culturii din ţară şi străinătate. Tot categoriei festivaluri îi aparţine şi manifestarea ce se desfăşoară la Teatrul Evreiesc de Stat. Pentru prima dată, Bucureştiul găzduieşte Festivalul internaţional al culturii cehegermane-evreieşti. Festivalul „Nine Gates“ constituie un mix de muzică, teatru şi literatură din perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, de care putem beneficia până la 29 mai. Pentru a rămâne în aceeaşi notă, ultimul episod al Festivalului Filmului European de anul acesta ne va prilejui întâlnirea, la Timişoara, cu filmul The Grapes, în data de 29 mai, orele 16, la Studio Eurimages.
    Filme sunt prezente şi la sediul Centrului, în fiecare seară de luni, de la orele 20, în ciclul permanent intitulat „Documentary Mondays“, care a inclus, de-a lungul ultimilor ani, şi producţii care abordau teme legate de medicină sau de sănătate. Următoarele proiecţii vor avea loc la 31 mai („Uganda 15“, care doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra mediei de viaţă de doar 15 ani a locuitorilor acestei ţări), la 14 iunie („Marriage Stories: Ivana şi Vaclav“), şi la 12 iulie („Shooting Beauty“, povestea unui fotograf de modă a cărui carieră ia o întorsătură neaşteptată când descoperă o lume de o frumuseţe ascunsă într-un centru de persoane cu dizabilităţi majore.)
    Iar în prag de vacanţă, la sfârşitul lunii lui Cuptor, Centrul Ceh ne aşteaptă cu porţile deschise, ca de fiecare dată în ultimii ani, pentru „Noaptea Institutelor Culturale“. Începând cu orele 22, la 25 iunie, suntem aşteptaţi să ne bucurăm de expoziţia de fotografie „Magicianul filmului, Karel Zeman“, alcătuită din 38 de fotografii şi hărţi produse de Zeman la studioul de film din Zlín, între 1945 şi 1980, imagini alb-negru care comemorează cele mai faimoase filme ale lui Zeman. Noaptea va fi continuată cu vizionarea a trei dintre filmele regizorului ceh, The deadly invention, Krabat – The Sorcerer’s Apprentice şi The Stolen Airship.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.