Newsflash
Știri

Modificări importante pentru medicii de familie

de M. V. A. - mar. 17 2015
Modificări importante pentru medicii de familie
   Proiectul noului Contract-cadru a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi prevede modificări importante pentru medicii de familie.
   Se încearcă interzicerea comisioanelor plătite medicilor de familie de către laboratoare, spitale private sau alţi furnizori din sistemul medical, pentru ca aceştia să trimită pacienţii să efectueze investigaţii suplimentare în laboratorul care acordă comisionul. În cazul identificării unor situaţii de acest fel, autorităţile vor rezilia contractul dintre medicul de familie/furnizor şi CNAS pe o durată de cinci ani.
   Cea mai importantă modificare îi priveşte pe medicii de familie. Modul de plată a acestora se va modifica categoric: 20% din plată va fi efectuată per capita, iar 80% per serviciu. În prezent, proporţia este 50% per capita – 50% per serviciu. Măsura va schimba felul în care medicii de familie îşi construiesc veniturile, fiind obligaţi să pună accentul pe oferirea de servicii şi mai puţin pe atragerea unui număr mare de pacienţi pe listă.
   În acelaşi timp, medicii de familie nu vor mai fi obligaţi să aibă un număr de cel puţin 800 de pacienţi înscrişi pe listă pentru a încheia un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Comisiile care aveau monopol în stabilirea unui anume număr necesar de medici şi pacienţi pentru care se încheia contract cu CNAS vor fi desfiinţate.
   Medicii vor putea încheia contracte cu CNAS şi prin transmiterea contractelor în format electronic.
   Numărul maxim de consultaţii la domiciliu a fost majorat de la 21 la 42.
   În privinţa serviciilor medicale incluse în pachetul de bază, numărul acestora a fost mărit, incluzând, de pildă, psihoterapia pentru copil/adult sau kinetoterapia în cazul copiilor cu autism.
   În stomatologie se lărgeşte aria serviciilor – practic, cele care erau până astăzi oferite doar copiilor până în 18 ani urmând a fi oferite tuturor asiguraţilor.
   Ca o notă inedită: cei care refuză cardul de asigurări de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă vor trebui să prezinte o adeverinţă de asigurat valabilă trei luni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe