Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Monitorizare și control în centrele rezidențiale destinate persoanelor cu dizabilități

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 8 septembrie 2022, ora 10:45

Consiliul de Monitorizare și ANPC au semnat un protocol de colaborare care le permite celor două instituții să facă acțiuni comune de monitorizare și control în centrel pentru persoane cu dizabilități.

Decizia vine după ce, de-a lungul anului, în mai multe centre au fost găsite produse alimentare expirate sau mâncare gătită care nu respecta nici măcar minimul de calitate și cantitate necesar pentru beneficiari.

protocol de colaborare

„Pentru noi era esențial să facem acest parteneriat pentru că este singura modalitate prin care îi putem proteja pe beneficiarii instituționalizați de abuzurile pe care le comit unii angajați ai acestor centre sociale. De exemplu, în luna mai, la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități «Nils», unde erau 15 beneficiari, inspectorul nostru a găsit mai multe produse expirate decât cele aflate în termenul de valabilitate. În total erau peste 80 de pachete/baxuri, unele expirate chiar și de doi ani. Din punctul meu de vedere, personalul de acolo nu poate fi apărat nici măcar de premisa unei greșeli de moment”, a precizat dr. Emanuel Gabriel Botnariu, președinte Consiliul de Monitorizare.

Citește și: Serviciu gratuit de transport medical pentru persoane cu dizabilități

În vederea aducerii la îndeplinire a scopului acestui protocol, cele două instituții au stabilit desfășurarea în comun a mai multor activități, printre care se numără:

 1. asigură efectuarea de acțiuni (tematice sau inopinate) de control pentru verificarea respectării dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor din centrele rezidențiale, publice și private, destinate persoanelor cu dizabilități;
 2. realizează schimb de informații cu privire la: → operatorii economici care încalcă legislația incidentă; → moduri de operare deosebite și modalități de încălcare a legislației; alte aspecte de interes pentru activitățile specifice părților;
 3. analizează periodic cauzele și condițiile ce au generat ori favorizează încălcarea prevederilor legale incidente domeniului protecției consumatorului;
 4. organizează sesiuni de instruire, schimb de experiență și bune practici privind modul de întocmire a unor documente de constatare (conform normelor procedurale specifice) și modul de acțiune în diferite situații;
 5. asigură difuzarea prezentului Protocol către structurile teritoriale de profil, în vederea punerii în aplicare, potrivit competențelor specifice.

Protocolul este valabil pentru o perioadă de un an, cu prelungire automată în cazul în care nu există nicio notificare prealabilă din partea uneia dintre cele două instituții.

Etichete: persoane cu dizabilitati ANPC protocol de colaborare produse expirate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC