Newsflash
Știri

Monitorizarea globală a bolilor netransmisibile

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 28 2012
Monitorizarea globală a bolilor netransmisibile
   Bolile netransmisibile sunt principala cauză de mortalitate în lume, responsabile de peste 63% din toate decesele; din acestea, 80% se produc în ţările în curs de dezvoltare. Ele pot fi prevenite, iar impactul lor – semnificativ redus, cu milioane de vieţi salvate. Din 36 de milioane de persoane care mor anual de aceste boli, 14 milioane au vârste sub 70 de ani, considerate decese premature.
   Reuniunea la nivel înalt a Naţiunilor Unite cu privire la prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile din septembrie 2011 a reprezentat un moment definitoriu pentru dezvol­tarea cooperării. Declaraţia publică despre bolile netrans­misibile care a fost adoptată a stabilit un nou program mondial pentru a se asigura că globalizarea devine o forţă pozitivă pentru toate popoarele lumii, generaţiile prezente şi viitoare. Bolile netransmisibile au fost recunoscute ca o nouă frontieră în lupta pentru îmbunătăţirea dezvoltării socio­econo­mice în ţările în curs de dezvoltare, iar OMS a fost însărcinată să dezvolte un cadru de monitorizare şi ţinte la nivel mondial, precum şi un plan global de acţiune 2013–2020.
   În cursul unei întâlniri formale, desfăşurate, recent, la Geneva, statele membre OMS au căzut de acord cu privire la primul cadru de monitorizare globală pentru combaterea bolilor netransmisibile. Acesta cuprinde nouă ţinte şi 25 de indicatori de prevenţie şi control al bolilor netransmisibile – afecţiuni cardiovasculare, DZ, cancer, pneumopatii cronice ş.a.
   Proiectul cadrului vizează axarea eforturilor pe manage­mentul impactului bolilor netransmisibile şi evaluarea: progreselor realizate în reducerea morbidităţii şi mortalităţii asociate; reducerii expunerii la principalii factori de risc, incluzând fumatul, consumul nociv de alcool, alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul; măsurilor sistemelor sanitare naţionale pentru controlul bolilor netransmisibile.
   Cele nouă ţinte vizează: combaterea mortalităţii premature prin boli netransmisibile; fumatul; consumul nociv de alcool; inactivitatea fizică; aportul de sare/sodiu; TA crescută; diabetul zaharat; obezitatea; promovarea terapiei medicamentoase şi a consilierii; medicamentele şi tehnologiile pentru bolile netransmisibile.
   Cei 25 de indicatori cuantifică: mortalitatea prematură; incidenţa cancerului; consumul nociv de alcool; consumul insuficient de legume şi fructe; supraponderalitatea şi obezitatea; sedentarismul; hiperglicemia; HTA; hiper­colestero­lemia totală; consumul de sare/sodiu; fumatul; aportul de grăsimi; screeningul cancerului de col uterin; tratamentul medicamentos şi consilierea pentru prevenirea AVC şi a infarctului miocardic; medicamentele esenţiale şi tehnologiile pentru bolile netransmisibile; îngrijirile paliative; politicile de reducere a comercializării alimentelor şi a băuturilor răcoritoare către copii; vaccinarea împotriva hepatitei B; politicile de eliminare a uleiurior vegetale parţial hidrogenate din alimente; vaccinarea anti-HPV.
   Cadrul de monitorizare globală va fi examinat de Consiliul Executiv al OMS la a 132-a sesiune a sa în ianuarie 2013, apoi va fi supus votului Adunării Generale a Sănătăţii, în mai 2013, în vederea adoptării.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe