Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Mononucleoza infecţioasă: Copiii şi adolescenţii, cei mai expuşi

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 4 iulie 2022, ora 09:33

Mononucleoza infecţioasă, cunoscută şi sub denumirea de boala sărutului, este o afecţiune infecţioasă virală, determinată în principal de virusul Epstein-Barr.

În România, acest virus determină boala acută febrilă benignă, spre deosebire de ţările tropicale, unde produce şi afecţiuni maligne (limfom Burkitt, carcinom nazofaringian), a precizat conf. dr. Voichița Lăzureanu, de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

boala sarutului

Transmiterea cea mai frecventă este prin sărut (de unde şi denumirea bolii), saliva infectată generând îmbolnavirea pe cale digestivă (prin utilizarea la comun a tacâmurilor, paharelor, etc) sau pe cale respiratorie (prin picăturile de salivă pe care le elimina bolnavul prin vorbire, strănut, tuse etc).

Citește și: Ecografii de sân gratuite pentru toate pacientele internate la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Potrivit medicului, copiii şi adolescenţii sunt cei mai expuşi infecţiei. În general, adulţii au anticorpi protectori, chiar dacă nu ştiu să fi trecut prin boală (în tinereţe ne infectăm, dar boala poate trece diagnosticată ca simplă „viroză febrilă”).

„Simptomatologia «mono» este extrem de diversă: febra, angina şi adenopatia fiind cele mai frecvente; dar putem avea şi erupţie tegumentară, hepatită (cu sau fară icter), splenomegalie sau chiar meningită. Febra este de cele mai multe ori prelungită (2-4 săptămâni), fiind şi motivul cel mai frecvent al prezentării în clinicile de boli infecţioase; febra care nu cedează la administrarea de antibiotic (fiind o afecţiune virală)”, a menționat conf. dr. Voichița Lăzureanu.

Angina este, de obicei, cu aspect pseudomembranos (amigdalele sunt crescute în volum, hiperemice, şi sunt acoperite de membrane albicioase, mimând colecţiile purulente), faringele cu picheteu hemoragic, pacientul acuzând disfagie intensă (durere la înghiţire) şi inapetenţă.

„Adenopatia cel mai frecvent este submaxilară şi laterocervicală, cu ganglioni măriţi şi dureroşi. Tipic pentru mononucleoză este apariţia erupţei tegumentare eritematoase dupa administrarea de ampicilină. Izolarea formelor uşoare şi medii se poate face la domiciliu, formele severe necesitând internarea în clinicile de boli infecţioase”, a adăugat medicul.

Tratamentul constă în administrarea de antiinflamatorii: nesteroidiene în formele uşoare/medii şi steroidiene în formele severe/cu afectare hepatică sau meningeană, antitermice, antialgice, hepatoprotectoare, reechilibrare hidro-electrolitica şi acido-bazică.

În prezent nu exista medicaţie specifică antivirală pentru mononucleoză. Prevenirea infecţiei poate fi efectuată doar prin măsuri de igienă personală.

Etichete: mononucleoza infectioasa boala sarutului virusul Epstein-Barr Spitalul „Victor Babes” Timisoara

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.