Newsflash
Știri

Mortalitatea infantilă este în creștere în România

de Florentina Ionescu - nov. 18 2022
Mortalitatea infantilă este în creștere în România

Ieri, 17 noiembrie, a fost marcată în țările din întreaga lume Ziua Mondială a Prematurității. Cu această ocazie, experții au tras un semnal de alarmă, amintind încă o dată că micuții prematuri au nevoie de sprijin.

Ziua Mondială a Prematurității este celebrată la nivel mondial în fiecare an pe data de 17 noiembrie. Cu această ocazie sunt desfășurate acțiuni de informare, educare, conștientizare asupra acestei probleme de sănătate a copiilor, atât de organizațiile de părinți, cât și de personalul medical și de autorități cu atribuții în gestionarea acestui domeniu.  

Ziua mondială a prematurității: Cel mai mic număr de nașteri din ultimii 100 de ani 

Începând cu anul 2020, România serbează pe 17 noiembrie Ziua Copilului Prematur, instituită la nivel legislativ tocmai pentru a marca importanța acestui domeniu. 

mortalitate infantila cifre
Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/adorabil-alb-bebelu-copil-161534/

 

Aceasta este o ocazie cu care organizațiile non-guvernamentale, spitalele și autoritățile locale din România desfășoară evenimente și activități tematice care să sensibilizeze opinia publică asupra atenției sporite pe care trebuie să o acordăm acestor copii, precum și asupra necesității adoptării unor politici publice care să reducă ratele ridicate încă de mortalitate infantilă pe care România le înregistrează, se arată într-un conunicat de presă transmis redacției.

Obiectiv-cheie stabilit de oms 

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) comunicate de Organizația Mondială a Sănătății propun stoparea numărului deceselor care pot fi prevenite la nou-născuți și la copii sub 5 ani, astfel încât statele să atingă o rată a mortalității neonatale de 12 sau mai puține decese la 1.000 de născuți vii până în 2030.

Dacă fiecare țară ar îndeplini sau ar depăși această țintă, 8 milioane de decese sub 5 ani ar putea fi evitate între 2021 și 2030 pe plan mondial. Atingerea unei acoperiri ridicate de îngrijire prenatală de calitate, îngrijire calificată la naștere, îngrijire post-natală pentru mamă și copil și îngrijirea nou-născuților pot reduce semnificativ ratele de mortalitate infantilă.

O companie din România, prin divizia sa de nutriție specializată, continuă parteneriatul cu personalul medical, autoritățile din sănătate și organizațiile non-guvernamentale de profil.

Aceasta dorește promovarea de soluții de politică publică pentru asigurarea unui standard de îngrijire ridicat pentru nou-născuții prematuri, precum și pentru promovarea de măsuri active de educare și informare a mamelor și personalului de specialitate privind îngrijirea acestora.

„Deși România a făcut pași importanți în îmbunătățirea situației copiilor prematuri, inclusiv prin dotarea cu echipamente a secțiilor de neonatologie, cu ajutorul accesării fondurilor externe, statisticile rămân în continuare îngrijorătoare. Aceste eforturi trebuie însă continuate, susținute de campanii educaționale, de dotarea secțiilor de neonatologie cu echipamente medicale și personal calificat, dublate de o alocare financiară sustenabilă implementării acestor măsuri. Compania noastră s-a implicat și va continua să o facă într-un mod susținut prin programe dedicate în zona de soluții de nutriție pentru sugari”, a declarat Claudiu Marin, manager divizie Nutriție Specializată la Danone Romania.

Acesta a adăugat: „Ne propunem ca, în perioada următoare să inițiem o serie de întâlniri și mese rotunde, să devenim un facilitator al dialogului între autoritățile statului român, comunitate medicală, organizații non-guvernamentale, mediul de business, astfel încât să putem oferi copiilor născuți prematur un standard de îngrijire superior care să se poată traduce într-o șansă reală la viață”.

Acest lucru poate fi realizat, spune Claudiu Marin, numai printr-o politică publică coerentă, printr-o strategie comprehensivă care să se adreseze întregului palier de îngrijiri medicale și măsuri educaționale, prin stabilirea unor obiective clare de țară în acest domeniu, aliniate recomandărilor OMS.

Cifre îngrijorătoare despre mortalitatea infantilă

Mortalitatea infantilă este în creștere în România: de la 5,5‰ în 2020 la 5,6‰ în 2021, conform datelor INSP. În anul 2021, prematuritatea a reprezentat, pentru 421 de decese, factorul determinat al acestora.

Decesele infantile intervin preponderent în prima lună de viață (57%). O bună parte din decese sub vârsta de 1 an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor decedează fără asistență medicală pentru boala cauzatoare de deces. 

Iaşi: bebeluş de 7 luni cu o formă gravă de meningită, salvat de medici 

Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condițiile perinatale (38,8%), urmate de boli ale sistemului nervos (25%) și boli asociate aparatului respirator (circa 22%).

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, prematuritatea, asfixia, infecțiile și alte afecțiuni la naștere și în primele 28 de zile de viață sunt principalele cauze de deces în rândul copiilor sub 5 ani. În fiecare an, pe plan mondial, se estimează că 15 milioane de copii, adică mai mult de unul din zece, se nasc prematur, iar acest număr este în creștere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe