Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

MS ar putea recunoaşte pregătirea medicală din SUA, Canada şi Israel

Viața Medicală
Mirabela VIAŞU joi, 6 decembrie 2012
   Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au întârziat să publice spre dezbatere un proiect de hotărâre de guvern privind recunoaşterea studiilor personalului medical în ţări precum SUA, Canada şi Israel. Documentul legislativ este o completare adusă Hotărârii Guvernului nr. 1282/2007 şi prevede, în mare parte, introducerea unui nou articol, art. 101. Astfel, „domeniul Medicină al Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală se echivalează cu certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sănătăţii pentru specialitatea respectivă, atunci când formarea de medic specialist atestată s-a efectuat cu respectarea condiţiilor de specializare şi durată prevăzute de lege pentru specialitatea respectivă şi sunt eliberate de autoritatea desemnată în temeiul actelor cu putere de lege şi al actelor administrative ale statului pe teritoriul căruia a avut loc formarea“. Cu alte cuvinte, medicilor specializaţi în SUA, Canada şi Israel li se vor putea echivala titlurile obţinute, cu certificatul de medic specialist din România, în vederea exercitării profesiei pe teritoriul României. Echivalarea se va face de MS, prin consultarea Colegiului Medicilor din România, şi va fi aprobată prin ordin al Ministrului Sănătăţii.
   Titlurile oficiale de calificare în profesiile reglementate eliberate de statele membre se supun procedurii de recunoaştere, iar titlurile eliberate de state terţe se supun procedurii de echivalare, în vederea exercitării profesiei în România. Noul act propune recunoaşterea automată a pregătirii personalului medical în SUA, Canada şi Israel, ţări care asigură o durată de pregătire corespunzătoare normelor Uniunii Europene şi o calitate deosebită a pregătirii, competenţelor şi abilităţilor însuşite în procesul de formare ca specialişti.
   Prin modificarea propusă, se preconizează că un număr semnificativ de medici specialişti se va întoarce în România pentru practicarea profesiei, aducând un surplus de cunoştinţe teoretice şi practice şi de abilităţi în utilizarea noilor tehnologii în domeniul medico-sanitar. În acest fel, se va diminua deficitul major de cadre medicale înregistrat în ţara noastră, după cum anunţa recent şi ministrul sănătăţii, dr. Raed Arafat.
   Migraţia profesioniştilor din sănătate este un fenomen cu care se confruntă toate statele Uniunii Europene, însă care afectează mult mai mult ţări mai puţin dezvoltate, între care şi România. Nu reprezintă nicio noutate faptul că un număr însemnat de profesionişti aleg să practice profesia în alte state membre sau state terţe, care oferă condiţii salariale şi de muncă mai bune.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.