Newsflash
Știri

MS: au fost utilizate 12.698 doze de vaccin anti-HPV din 40.000

de L. Budin - oct. 29 2021
MS: au fost utilizate 12.698 doze de vaccin anti-HPV din 40.000

Din cele 40.000 de doze de vaccin anti-HPV achiziționate în anul 2021 de Ministerul Sănătății, până la sfârșitul lunii septembrie a.c. au fost utilizate 12.698 de doze de vaccin.

Restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12.860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14.442 de doze), se arată într-un comunicat.

vaccinare-hpv

Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinților sau a reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Dacă într-un județ există mai multe solicitări față de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziție.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a solicitat direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat și următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de epidemiologie și de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice”, se subliniază în comunicat.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe