Newsflash
Știri

MS: clarificări privind asistenţa medicală primară

de Dr. Mariana MINEA - feb. 20 2014
MS: clarificări privind asistenţa medicală primară
Ministerul Sănătăţii a răspuns marţi, printr-un comunicat de presă semnat de secretarul de stat Adrian Pană, întrebărilor adresate de mass-media în cadrul videoconferinţei pe tema asistenţei medicale primare. Rezumăm răspunsurile, apreciind grija cu care s-au elaborat, şi ne întrebăm care va fi totuşi orizontul de timp în care aceste lucruri vor fi formulate la timpul prezent, în concret:
1. Pacientul nu poate fi sancţionat dacă nu se prezintă la medic pentru consultaţiile preventive. Acest lucru este imposibil din punct de vedere legal şi etic, dar Ministerul Sănătăţii, asiguratorii, furnizorii de servicii de sănătate şi asociaţiile de pacienţi vor avea un rol important în motivarea lor, cu sprijinul mijloacelor de informare în masă, după modelele europene.
2. Responsabilizarea pacientului pentru a se prezenta la medic pentru consultaţia preventivă şi stabilirea momentului în care să facă acest lucru – Este luată în calcul varianta în care pacientul este chemat la control în luna naşterii sale, după modelul PNESSP (Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei). După această primă evaluare, cele ulterioare vor fi programate de medicul de familie şi de persoana examinată, în funcţie de riscul identificat.
3. Consultaţia de prevenţie, în funcţie de riscogramă – Consultaţia preventivă periodică se adresează populaţiei generale (adulţi şi copii consideraţi sănătoşi) şi presupune o evaluare sistematică a riscului de îmbolnăvire pentru afecţiunile cele mai frecvente/grave specifice vârstei respective. Evaluarea se realizează prin aplicarea riscogramei – întrebări specifice şi examinări ţintite la care, în funcţie de riscul specific vârstei, se pot adăuga unele analize. Se are în vedere aplicarea unei riscograme sintetice, simplificată faţă de cea aplicată în programul PNESS din 2007–2008, ajustată după ultimele dovezi ştiinţifice în domeniu. În cazul persoanelor care au deja boli cronice, consultaţia preventivă periodică nu va mai include evaluarea riscului bolii respective, ci va utiliza celelalte rubrici ale riscogramei, pentru a inventaria şi documenta protecţia faţă de alte riscuri specifice vârstei şi comportamentele riscante legate de stilul de viaţă.
4. Investigaţiile – La persoanele sănătoase evaluate pentru stabilirea riscului individual, cât şi la cele depistate cu risc crescut, investigaţiile se vor face conform recomandărilor de bună practică bazate pe dovezi şi enunţate în ghiduri şi protocoale de practică ce vor fi adoptate prin consens cu comisiile de specialitate relevante. Analizele de screening asigurate sunt cele stabilite în riscogramă.
5. Evitarea explorărilor nerelevante – Investigaţiile se recomandă în general pe baza ipotezei diagnostice iniţiale cu scopul de a o confirma sau infirma şi vor fi alese cele care au cea mai mare valoare de predicţie pentru diagnosticul respectiv, cu evitarea explorărilor nerelevante. În cazul în care ipoteza diagnostică iniţială se schimbă şi buna practică impune confirmarea paraclinică, noua investigaţie va fi şi ea decontată în cadrul ambulatoriului de specialitate. Pacientul va fi responsabilizat să ofere medicilor la care va fi trimis rezultatele investigaţiilor anterioare, în aşteptarea punerii la punct a sistemelor informatice care să permită medicilor vizualizarea electronică instantanee a acestora. Se are în vedere elaborarea de criterii clare pentru recomandarea investigaţiilor scumpe, dar şi pentru repetarea investigaţiilor.  Este important controlul calităţii în laboratoare privind acurateţea rezultatelor.
6. Vor face faţă cabinetele de medicină de familie, mai ales în mediul rural, responsabilităţilor care le revin prin pachetul de bază? – Orice cabinet de MF evaluat de casele de asigurări de sănătate poate furniza serviciile incluse în pachetul de bază pentru asistenţa medicală primară. Comisia de specialitate va fi invitată să se pronunţe asupra necesităţii de actualizare a acestei dotări. În rest, cabinetul şi actorii locali (CJAS, autoritatea locală), în funcţie de specificul zonei în care funcţionează, îşi evaluează necesităţile în vederea alegerii opţiunii cea mai cost-eficientă.
7. Pe ce criterii se va face finanţarea pe rezultat a cazurilor monitorizate corect? – Pentru afecţiunile definite ca prioritare în pachet, conţinutul examenului de monitorizare va fi standardizat conform regulilor de bună practică în materie de diagnostic şi tratament din ghidurile şi practicile internaţionale, adoptate prin consens şi prin consultare multidisciplinară, sub forma unor protocoale care vor specifica frecvenţa şi conţinutul consultaţiilor de evaluare periodică la medicul de familie, precum şi examinările de specialitate necesare – în funcţie de nivelul de risc sau de gravitatea/complexitatea bolii. După o primă etapă în care va fi apreciată performanţa de implementare a sistemului de monitorizare activă, se vor putea stabili niveluri-ţintă pentru anumiţi indicatori care ar putea fi utilizaţi în viitor pentru bonificaţii de stimulare a performanţei.
8. Ce aduce nou pentru pacient pachetul de îngrijiri?
– Cetăţenii care nu au ajuns încă pacienţi vor fi sprijiniţi să nu devină pacienţi – consultaţiile preventive periodice la adult şi copil.
– Se vor defini planuri de management al diferitelor tipuri de condiţii – factori de risc sau existenţa bolilor cronice. Se va începe cu afecţiunile cele mai frecvente, de exemplu, HTA/diabet tip II şi BPOC în 2014, urmând ca în fiecare an să se adauge noi astfel de planuri de management. Aceste planuri sprijină urmărirea activă şi colaborarea multidisciplinară standardizată pentru pacienţii cu risc crescut şi/sau cu alte boli cronice (depresie din 2015).
– Monitorizarea bazată pe protocoale care asigură calitatea optimă a îngrijirii, sau combaterea factorilor de risc şi prevenirea îmbolnăvirii.
– Înlocuirea principiului „primul venit, primul servit“ cu programarea pacienţilor în funcţie de criterii obiective, bazate pe starea clinică, pentru accesul la servicii de specialitate în ambulatoriu şi spital.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe