Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

MS: În România nu a fost confirmată noua variantă a SARS-CoV-2

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 4 ianuarie 2021, ora 10:58

Ieri a apărut în presa din țara noastră informația cum că noua variantă a virusului SARS-CoV-2 ar fi fost depistată în România. Tot ieri, Ministerul Sănătății a făcut o precizare în acest sens.

Potrivit Mediafax, o persoană infectată cu o variantă diferită de coronavirus este internată la „Matei Balș”. În acest sens, se vor face teste suplimentare pentru ca experții să determine dacă acel pacient este infectat cu varianta B.1.1.7 sau cu una complet nouă.

tulpina noua coronavirus

Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății.

O altă precizare pe acest subiect vine din partea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din România, care ieri a publicat o informare pe pagina oficială, explicând că:

„În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină”.

Drept la replică

Reamintim că ieri au circulat informații în presă conform cărora la Institutul Matei Balș din București un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină. 

Potrivit DSU, reprezentații Institutului „Matei Balș” au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat.

„Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini”, se arată în informarea DSU din 3 ianuarie.

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC