Newsflash
Știri

MS va demara mai multe controale la DSP-uri și spitale

de Dorina Novac - iul. 21 2020
MS va demara mai multe controale la DSP-uri și spitale

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit la videoconferința de marți cu reprezentanții DSP-urilor despre punerea în practică a legii carantinei și izolării.

La videoconferință au participat Ludovic Orban, prim-ministrul României, și Raluca Turcan, vicepremier, care au încurajat direcțiile de sănătate publică să fie proactive în gestionare crizei sanitare.

control spitale si dsp
Sursă imagine: Pixabay

 

Potrivit Ministerului Sănătății (MS) Nelu Tătaru a solicitat direcțiilor de sănătate publică mai multă strictețe și acuratețe în desfășurarea anchetelor epidemiologice.

Astfel, începând de astăzi, pentru fiecare caz confirmat, DSP are obligația să desemneze în maxim 2 ore un medic pentru demararea anchetei epidemiologice care trebuie finalizată în maxim 12 ore.

„Astăzi a intrat în vigoare legea carantinei și a izolării pe care trebuie să o punem în concordanță cu legislația referitoare la SARS-CoV-2. Am avut discuții cu direcțiile de sănătate publică despre modul de implementare a acestei legi, am răspuns la întrebări și nelămuriri, urmând ca zilele următoare să avem, și ordinele de ministru și hotărârile de guvern care să pună în aplicare această lege”, a declarat Nelu Tătaru.

Sursa citată precizează că noile acte normative care vor fi emise de MS ca legislație secundară la Legea carantinei și izolării vor permite controlul pandemiei, tratarea pacienților, optimizarea fluxurilor în spitale, asigurarea cu personal medical detașat, acolo unde este necesar, evitarea aglomerării secțiilor.

De asemenea, se va modifica și modul de raportare, conform cu cerințele noii legislații.

„Mai mult, centrele de testare  vor avea obligația să prioritizeze testele și să lucreze probele din anchete epidemiologice, retestari ale persoanelor pozitive etc.Va fi raportat numărul de testele efectuate, distinct numărul retestărilor, dar și numărul persoanelor testate”, informează MS.

Totodată, premierul României a cerut ca fiecare DSP să realizeze o evaluare a personalului necesar a fi suplimentat prin detașare pentru desfășurarea activității în condiții optime.

Acesta a mai cerut să fie utilizată toată resursa umană existentă în sistem, inclusiv să se găsească modalități de colaborare și implicare a altor categorii de medici.

„De asemenea, s-a cerut direcțiilor de sănătate publică emiterea cât mai urgentă a deciziilor administrative pentru persoanele infectate care au refuzat internarea într-o unitatea sanitară sau care au solicitat externarea din spital, înainte de a fi declarate vindecate. Toate aceste persoane vor fi izolate la domiciliu sau în spații speciale tampon sau vor fi internate în unități sanitare”, se arată în comunicatul de presă.

Corpul de control al Ministerului Sănătății va demara mai multe controale atât în cadrul direcțiilor de sănătate publică, cât și la nivelul spitalelor pentru a verifica modul în care se respectă drepturile pacienților la asigurarea tratamentului și serviciilor medicale, activitatea serviciului SPIAM de la nivelul spitalelor, modul în care au fost realizate achizițiile de echipamente și materiale sanitare în această perioadă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe