Newsflash
Știri

Mutări importante pe piaţa farma

de M. V. A. - apr. 30 2014
Mutări importante pe piaţa farma
    Într-o rocadă care modifică arhitectura industriei farmaceutice internaţionale, elveţienii de la Novartis tranzacţionează cu britanicii de la GlaxoSmithKline active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari.
   Divizia oncologică a GSK va fi cumpărată de Novartis cu banii jos: 14,5 miliarde de dolari. Novartis deţine deja o cotă importantă din piaţa medicamentelor pentru cancer, aflându-se chiar în spatele companiei Roche şi, prin acest transfer de la GSK, achiziţionează întreaga activitate de cercetare şi dezvoltare din ultimii ani a britanicilor. Astfel, două medicamente recent aprobate pentru cancerul de piele, Mekinist şi Tafinlar, vor trece imediat din portofoliul GSK în al celor de la Novartis.
   La rândul lor, britanicii vor cumpăra întreaga divizie de vaccinuri a Novartis (mai puţin cel antigripal) pentru 5,3 miliarde de dolari cash. GSK domină deja piaţa vaccinurilor cu 23% din vânzările mondiale, iar preluarea diviziei concurente de la Novartis îi va creşte cota de piaţă la 33%. Cele două companii vor crea şi o unitate comună care se va ocupa de medicamentele care nu necesită reţetă.
   Reuters susţine că aceste mişcări fac parte din strategia marilor producători de medicamente inovative de a face faţă competiţiei companiilor de medicamente generice care, odată cu expirarea patentelor pentru cele mai de succes medicamente originale, intră pe piaţă cu preţuri mult reduse. În aceste mişcări este implicată şi compania americană Eli Lilly care va achiziţiona tot de la Novartis divizia de produse farmaceutice de uz veterinar. Astfel, Lilly va deveni cel de-al doilea producător mondial de medicamente veterinare din lume, în schimbul a 5,4 miliarde de dolari.
   Majoritatea observatorilor industriei consideră că avalanşa de tranzacţii din piaţa farma din ultimele luni este şi o încercare a companiilor de a se adapta la reducerile consistente de cheltuieli pe care guvernele le operează în domeniul medical. Există informaţii despre o altă tranzacţie uriaşă la orizont, achiziţionarea integrală a AstraZeneca de către competitorul său direct Pfizer, dar deocamdată nu există o confirmare din surse oficiale. Marii producători internaţionali de medicamente sunt pe cale de a-şi modifica modelul de business, renunţând la mantra diversificării pentru a se angaja în concentrarea pe segmentele specializate în care deja deţin o poziţie competitivă importantă. Bursele au reacţionat pozitiv la anunţul tranzacţiei, acţiunile ambelor companii înregistrând creşteri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe