Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Mutațiile SARS-CoV-2 nu ar trebui să afecteze eficacitatea vaccinului

Viața Medicală
Cristina GHIOCA duminică, 27 decembrie 2020, ora 18:00

Chiar dacă mutațiile SARS-Cov-2 ar putea duce la scăderea eficienței anticorpilor, ar fi necesară acumularea unui număr a acestora, astfel încât să fie eliminată complet protecția în fața COVID-19.

image-from-rawpixel-id-2308114-jpegO eventuală eliminare completă a protecției oferite de anticorpii SARS-CoV-2 ca urmare a apariției mutațiilor s-ar putea produce doar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului, se arată într-o informare postată pe platforma vaccinare-covid.gov.

Și chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante.

Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar produsul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni.

Odată cu identificarea unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 în Regatul Unit, s-a pus problema eficacității vaccinurilor dezvoltate până în acest moment.

Experții din țara noastră au reamintit că vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun, iar cercetări în domeniu au arătat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei Spike.

Modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea conduce, într-adevăr, la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării).

Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită.

Acest fenomen ar dura însă o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului, subliniază grupul de experți care administrează platforma anterior menționată.

Etichete: imunitate covid mutatii coronavirus vaccin covid vaccinare impotriva COVID-19 SARS-Cov-2 pandemiei de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC