Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Necunoscutele rezistenței la antibiotice și chimioterapice, elucidate prin proiectul RADAR

Viața Medicală
Prof. dr. Mircea Ioan POPA luni, 20 iunie 2022, ora 10:33
Viața Medicală
Prof. dr. Carmen Mariana Chifiriuc luni, 20 iunie 2022, ora 10:33

RADAR este un proiect important pentru a elucida o parte dintre necunoscutele rezistenței la antibiotice și chimioterapice, în România.

În perioada 2018-2022 s-a desfășurat în țara noastră proiectul „Selecția și diseminarea genelor de rezistență la antibiotice de la nivelul stațiilor de epurare a apelor uzate în mediul acvatic și sectorul clinic” (acronim, RADAR). Date privind proiectul, partenerii din consorțiu și o parte dintre rezultate vor fi prezentate într-un articol dedicat. 

proiect RADAR ECDC

În prezenta știre dorim să subliniem importanța activităților de supraveghere a fenomenului de rezistență la antibiotice și chimioterapice, proiectul de cercetare RADAR aducând o contribuție semnificativă acestui deziderat.

Infecțiile invazive, prin severitatea lor, reprezintă o preocupare specială și necesită o atenție sporită. Datele relevate de figura care prezintă procentul tulpinilor de Staphylococcus aureus rezistente la meticilină ( MRSA) trebuie privite cu un grad de circumspecție.

Dacă în urmă cu o perioadă de timp rapoartele ECDC (European Centre for Disease Control and Prevention, Stockholm) prezentau și numărul tulpinilor izolate din fiecare țară, aceste informații nu au fost prezentate. 

Este important să cunoaștem dacă țări cu populații asemănătoare numeric au recoltat, identificat și testat un număr de tulpini semnificative statistic și în număr corespunzător.

Conform figurii, fără a avea datele privind numărătorul pentru fiecare țară în parte, aparent există o problemă majoră în anumite țări din Uniunea Europeană. (1) Cu sau fără aceste date, problema rămâne extrem de serioasă și trebuie abordată cu foarte multă responsabilitate la nivel național și internațional.

Prof. dr. Mircea Ioan Popa (responsabil partener, INCDMM Cantacuzino)

Prof. dr. Carmen Mariana Chifiriuc (director proiect RADAR) 

(1) https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/surveillance-antimicrobial-resistance-Europe-2019.pdf

Etichete: ecdc rezistenta la antibiotice mediul acvatic Stafilococ auriu MRSA

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.