Newsflash
Știri

Nelu Tătaru: prioritățile pentru MS vor fi aprovizionarea și testările pentru personalul medical

de Florentina Ionescu - mar. 27 2020
Nelu Tătaru: prioritățile pentru MS vor fi aprovizionarea și testările pentru personalul medical

Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, s-a întâlnit astăzi cu premierul României, Ludovic Orban. Cei doi au discutat, printre altele, despre urgența achiziționării de echipamente de protecție, care să protejeze personalul medical implicat în lupta contra coronavirusului.

Noul ministru s-a întors recent din teritoriu, din Suceava, și spune că „focarul Suceava” nu schimbă cu nimic atitudinea sa.

La nivel local, spune Nelu Tătaru, trebuie schimbate multe lucruri în domeniul sănătății.

nelu tataru 27 martie 2020

„Noi, ca minister, avem în acest moment, două direcții: una urgentă, prevenția infecțiilor cu COVID-19, tratarea infecțiilor COVID-19, dar și tratamentul celorlalți pacienți care nu au în acest moment o infectare cu COVID-19”, a declarat astăzi noul ministru al Sănătății.

Potrivit acestuia, la nivelul unităților sanitare din faza 1, faza 2 și, ulterior, faza 3, MS va asigura necesarul de aparatură, de materiale sanitare și de echipamente sanitare de protecție, precum și numărul de teste pentru toți cei care, conform unor anchete epidemiologice, intră într-un protocol de testare.

Citește și: Ministrul Sănătății în contextul COVID-19: „Nu mă încălzește cu nimic să văd că sunt stocuri de echipamente, dar ele nu sunt acolo unde trebuie”

„Menționez că personalul medical din aceste unități va avea prioritate la acea testare. Avem grijă de personalul nostru, trebuie să avem grijă de el. Vor veni săptămâni și mai grele, vor fi și cazuri severe, vor fi și cazuri critice, dar vom trece peste această perioadă și vom ieși mai întăriți”, a subliniat Nelu Tătaru în fața jurnaliștilor.

„Anchete terminate la jumătate”

După plecarea lui Ludovic Orban, noul ministru al Sănătății a răspuns la întrebările jurnaliștilor și a explicat care sunt prioritățile ministerului pe care îl conduce în această perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2. Nelu Tătaru a spus că încă nu a discutat referitor la persoana care îi va fi secretar de stat și că „deocamdată vom delega un secretar general adjunct”.

Citește și: Ludovic Orban, despre testarea a 10.000 de oameni pentru coronavirus: „Există o procedură, există criterii de prioritizare”

Întrebat care vor fi abordările tratării infecțiilor cu noul coronavirus, în contextul a ceea ce s-a întâmplat la spitalul județean din Suceava, Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, a declarat:

„După evenimentele pe care le-am avut la Suceava, voi accentua mai mult pe acele proceduri și protocoale care trebuie respectate la nivel local. Se vor face iar instruiri, echipamente de protecție, aparatură care trebuie la nivel local, începând cu spitalele de fază, fază 2 întărire și apoi fază 3”.

Totodată, ministrul Nelu Tătaru a spus că este necesară „o recăpătare a încrederii personalului medical în el însuși”. Testarea pentru noul coronavirus, spune el, trebuie făcută conform anchetelor epidemiologice, accentul fiind pus pe efectuarea corectă și amplă a acestora.

Pe de altă parte, din ceea ce a văzut în teren recent, Nelu Tătaru a mărturisit că „am văzut anchete terminate la jumătate sau incomplete, care nu urmăresc cazurile în sine, care nu urmăresc contacții în sine și care se pierd la un moment dat”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe