Newsflash
Știri

(Ne)putința notorietății

de Dr. Marius I. UNGUREANU - aug. 18 2017
(Ne)putința notorietății
     Conform unui document aflat în perioada de transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății, „membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt personalități de notorietate, cunoscute în domeniul acestora de competență”. Se renunță, astfel, la o serie de criterii obiective și cuantificabile pe care Ministerul Sănătății ar fi trebuit să le folosească încă din luna ianuarie a acestui an pentru a selecta membrii comisiilor de specialitate. Criteriile din vechiul ordin (aflat încă în vigoare) ar fi trebuit folosite pentru a face un clasament al aplicanților pe baza unor indicatori cum ar fi supraspecializările în țară sau în străinătate, publicațiile științifice, apartenența la societăți medicale internaționale, precum și criterii legate de activitatea anterioară în comisii, pentru cei care au mai fost membri ale acestora. Rămânem cu „notorietatea” ca unic criteriu pe care ministerul, în urma consultării cu universitățile, societățile profesionale și Colegiul Medicilor din România, îl va folosi pentru a face funcționale comisiile de specialitate.
     Modificarea ordinului actual are scopul declarat de a rezolva disfuncționalitățile din activitatea comisiilor de specialitate, care, în ultimii ani, din varii motive, mai mult au stat decât au lucrat. Însă tocmai aceste prevederi arbitrare vor face ca disfuncționalitățile să se accentueze, cu consecințe pe care probabil nici nu le putem anticipa pe deplin. Mai mult ca orice, se ridică întrebarea: și dacă fiecare ministru care va veni își va defini într-un mod unic notorietatea? La viteza cu care se schimbă miniștrii sănătății în România, care va fi impactul asupra funcționării comisiilor?
     Evitarea unor criterii obiective și asumarea rezultatelor aplicării lor este, însă, simptomatică pentru noi. Sistematic evităm să lăsăm datele să vorbească. Acurateței datelor preferăm lozincile – auzim frecvent: „Avem cei mai buni doctori din Europa!” sau „Nu sunt bani în sistem!”. Paradoxal, însă, ne prăbușim în disperare atunci când ne evaluează alții, din exterior, și ne regăsim constant la extremele clasamentelor internaționale. Între aceste două atitudini radical diferite, sistemul românesc de sănătate încă nu a găsit calea spre obiectivarea stării în care se află. Până atunci, operăm cu două realități – cea pe care o vindem celor care nu ne cunosc prea bine și cea care ne însoțește zi de zi.
     Desigur, nimeni nu exclude ca, în urma selecției dosarelor pe baza metodologiei ordinului încă aflat în vigoare, membrii comisiilor să fie aceiași cu cei pe care i-ar numi ministrul pe baza notorietății. Dar, în acest caz, de ce să nu lăsăm o competiție să decidă asta, ci inspirația unui ministru? De ce avem această frică ancestrală că intrarea într-o competiție a unei „personalități de notorietate” a medicinei românești i-ar știrbi cu ceva valoarea?
     Există însă și cealaltă variantă. Aceea în care unii dintre membrii acestor comisii să aibă doar notorietate fără substanță, să fie din cei în jurul cărora nu a crescut nimeni, cu unicul merit de a cunoaște arta de a se face plăcuți celor care periodic stabilesc cine intră și cine rămâne pe dinafară.
     Prin înaintarea ordinului în forma actuală nu vom avea niciodată șansa de a ști în care situație din cele două ne aflăm. Vom trăi permanent cu incertitudinea, sperând în ascuns că aceste numiri au în centrul lor, așa cum decreta acum câțiva ani o strategie, cetățeanul și binele lui.
     Dar, fie că vrem sau nu, sistemul nostru de sănătate va avea șansa de a merge sănătos înainte doar atunci când vom avea curajul să ne asumăm evaluarea în mod obiectiv și onest a propriilor neajunsuri. Altfel, riscăm să defilăm cu un împărat gol, amăgindu-ne că lucrurile se vor îmbunătăți de la sine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe