Newsflash
Știri

Niciun miracol nu este gratuit

de M. V. A. - apr. 9 2015
Niciun miracol nu este gratuit
• Mă entuziasmează întotdeauna textele care pleacă de la observarea unor detalii aparent mărunte pentru a ajunge la o concluzie sistemică, de multe ori şi înţeleaptă. Un astfel de text, scris de anestezistul Damon Kamming de la University College din Londra, a fost publicat de „The Guardian“. Detaliul aparent mărunt este cămaşa pe care fiecare pacient britanic o primeşte la internarea în spital. Acea cămaşă cu deschizătură în spate, în care, odată îmbrăcat, ai senzaţia unei goliciuni puţin camuflate tocmai pentru că, în jurul tău toţi medicii sunt îmbrăcaţi (şi încălţaţi) suficient de acoperitor.
Damon Kamming a organizat câteva focus-grupuri şi a urmărit mai mulţi pacienţi internaţi în spitalele University College London pentru intervenţii de scurtă durată. A descoperit că experienţa chirurgicală în sine a fost adesea bine percepută de pacienţi, dar nu şi procesul internării şi externării. Iar cămaşa de spital a fost în mod special amintită de pacienţi ca factor negativ, făcându-i să se simtă abandonaţi, expuşi şi să perceapă aşteptarea mai lungă decât era ea în realitate.
Rar se întâmplă, la această rubrică, să reproducem exhaustiv fragmente dintr-un articol, dar de această dată o vom face deoarece concluzia doctorului Kamming este 100% valabilă şi pentru România: „Eşecul istoric de a învăţa din experienţele neplăcute ale pacienţilor sunt oportunităţi ratate de a-i face pe oameni – nu sistemul – să fie prioritatea. Feedback-ul pacienţilor oferă informaţii nepreţuite şi idei înţelepte despre cum putem îmbunătăţi asistenţa medicală. Pacienţii sunt cea mai importantă sursă a noastră pentru a atinge această îmbunătăţire şi trebuie să le cerem ajutorul pentru a deveni medici mai buni. Ar trebui să ne schimbăm focusul de la a-i percepe pe pacienţi ca pe nişte recipienţi pasivi către a-i percepe ca fiind parteneri în încercarea de a creşte calitatea timpului petrecut de ei în spitalul nostru“.

 

• Noile medicamente (fără interferon) pentru hepatita C, despre care a început să se vorbească intens şi în România, au o rată excelentă de vindecare – peste 90% – şi efecte adverse mai puţine decât terapiile clasice. Dar nu există lucruri perfecte. Această terapie este atât de scumpă încât Medicare, programul subvenţionat de guvernul federal american pentru asistenţa medicală acordată persoanelor în vârstă, a cheltuit 4,5 miliarde de dolari doar în 2014. De 15 ori mai mult faţă de anul precedent, afirmă „Pro Publica“. Un tratament de trei luni cu Sovaldi, unul dintre aceste medicamente produse de Gilead, costă pentru un singur pacient 84.000 de dolari. Guvernul federal american a cheltuit doar pentru acest medicament trei miliarde de dolari într-un singur an. Se aşteaptă ca aceste cheltuieli să crească în anii următori, căci tot mai mulţi pacienţi cu hepatită C vor deveni eligibili pentru Medicare.
Medicii care prescriu aceste medicamente susţin că, în ciuda costurilor ridicate, merită şi din punct de vedere economic deoarece ele vindecă practic hepatita C. Astfel nu se ajunge la cancer hepatic şi nici la transplant, economiile făcute fiind substanţiale. De cealaltă parte, un studiu recent publicat în „Annals of Internal Medicine“ sugerează că doar un sfert din costurile totale necesare vor fi compensate prin evitarea unor spitalizări ulterioare ca urmare a complicaţiilor hepatitei C. Asta deoarece majoritatea acestor pacienţi nu ajung la transplantul hepatic. Preţul mare al medicamentului produs de Gilead a fost ţinta unor critici vehemente venite atât din zona medicală, cât şi din cea politică. Se speră că intrarea pe piaţă a unei terapii similare, Viekira Pak produs de AbbVie, va permite asiguratorilor americani să negocieze scutiri între 40 şi 50% din preţul actual. Compania Gilead s-a apărat argumentând că, deşi preţul este mare, costul medicamentului este justificat de rezultatele terapeutice obţinute. Cu alte cuvinte, niciun miracol nu este gratuit.

 

• În 1828, doi criminali pe nume Burke şi Hare, obişnuiau să vândă cadavrele victimelor lor Facultăţii de Medicină din Edinburgh care organiza disecţii cu public, foarte populare în acea epocă şi considerate de public foarte instructive. Se vindeau bilete pentru aşa ceva în 1828 şi se vor vinde şi în 2015 când, aceeaşi facultate de medicină va relua tradiţia disecţiilor cu public. O sesiune de o zi va costa 100 de lire şi va fi prima organizată legal după cele din secolul 19, anunţă cotidianul „The Telegraph“. Implicarea criminalilor a dus atunci la închiderea disecţiilor pentru publicul general. Însă o reformă a Legii ţesuturilor umane care guvernează acest domeniu în Marea Britanie va face din nou posibil spectacolul.
Desigur că în media britanică s-a încins dezbaterea asupra moralităţii acestui tip de evenimente, dar un studiu publicat în 2009 de psihologul Nathan Heflick de la Universitatea din Kent concluzionează că a te gândi cinci minute zilnic la moarte reduce rapid frecvenţa stărilor depresive. Meditaţia asupra cadavrelor este o practică şi în anumite religii asiatice importante. Aşadar ceva efecte pozitive trebuie să existe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe