Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Nobel 2010

Viața Medicală
Prof. dr. Valeriu RUSU vineri, 8 octombrie 2010

    La 110 ani de la decernarea primelor premii Nobel, la Stockholm, s-a decis luni, 4 octombrie a.c., alegerea unui singur laureat pentru Fiziologie/Medicină pe 2010 – britanicul Robert Edwards, în vârstă de 85 de ani, profesor emerit la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie. Juriul de la Institutul Karolinska a atribuit premiul cercetătorului britanic „pentru dezvoltarea fecundaţiei terapeutice in vitro. Lucrările sale au permis tratarea infertilităţii, o afecţiune medicală extinsă (...) la peste 10% din cuplurile din întreaga lume“. (...)

    La 25 iulie 1978 se năştea, în Marea Britanie, Louise Brown, primul copil conceput prin fecundaţie in vitro şi replasare embrionară în uter. În acea zi, Robert Edwards şi ginecologul Patrick Steptoe (1913–1988) – care lucra cu noile tehnici de chirurgie endoscopică – au probat comunităţii ştiinţifice mondiale sceptice, sau chiar ostile, că lucrările efectuate pe mamifere mici timp de peste 20 de ani erau transpozabile la om, generând o speranţă extraordinară tuturor femeilor suferind de sterilitate tubară definitivă. Până în prezent, datorită aplicării acestei tehnici, s-au născut peste patru milioane de copii, în întreaga lume. Lucrările realizate de Edwards şi Steptoe au deschis o nouă cale cercetării moderne, în câmpu imens al procreării. Dar au provocat şi reacţii de respingere, îndeosebi din partea Vaticanului şi a grupurilor pro-life, care au şi protestat la câteva zeci de minute după anunţarea premiului.
    Din cauza sănătăţii sale fragile, Robert Edwards nu a reacţionat public ca laureat Nobel, dar soţia sa, Ruth, a asigurat că familia sa este „încântată“ de această recompensă. Profesorul Edwards este tatăl a cinci fiice şi are 11 nepoţi.
    În curând vom prezenta pe larg premiul Nobel al anului 2010, cu multele sale implicaţii.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.