Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Nobel Medicină 2009

Luni, 5 octombrie 2009, a început săptămâna premiilor Nobel, ca de obicei cu Medicina. Dacă în 2008 toţi cei trei laureaţi erau europeni, în acest an totul s-a întâmplat conform tendinţei dominante din ultimele decenii, atât în ceea ce priveşte naţionalitatea laureaţilor, domeniul de cercetare şi chiar laboratoarele din care aceştia provin. (...)

Astfel au fost distinşi cu premiul Nobel: Elizabeth H. Blackburn (61 de ani), cu naţionalitate dublă, australiană-americană), de la Universitatea California – San Francisco, Carol W. Greider (48 de ani), de la Universitatea Johns Hopkins – Baltimore şi Jack W. Szostak (57 de ani) de la Institutul Medical Howard Hughes – Harvard, Boston. Premiul a fost acordat, conform formulării oficiale de la Stockholm: „Pentru descoperirea modului în care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi de enzima telomerază“. Domeniile majore de aplicaţii în Medicină s-au conturat de mai bine de un deceniu: procesele de îmbătrânire (ipoteza telomerică a senescenţei datează încă din 1991) şi în Oncologie (telomeraza ca marker de diagnostic precoce şi de prognostic în cancer, inhibitorii telomerazei ca agenţi terapeutici). Să observăm că primele două sunt femei, astfel încât numărul laureatelor pentru Medicină a crescut la 10, din totalul de 195 de premiaţi, din 1901 şi până în prezent. Ceea ce este foarte puţin în raport cu prezenţa feminină în laboratoarele de cercetări biomedicale. Într-un număr viitor, vom publica, aşa cum am făcut-o în ultimele două decenii, o prezentare amplă a Premiului Nobel pentru Medicină – 2009, redactată de dl prof. dr. Valeriu Rusu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC