Newsflash
Știri

Nobel Medicină 2009

de - oct. 9 2009
Nobel Medicină 2009

Luni, 5 octombrie 2009, a început săptămâna premiilor Nobel, ca de obicei cu Medicina. Dacă în 2008 toţi cei trei laureaţi erau europeni, în acest an totul s-a întâmplat conform tendinţei dominante din ultimele decenii, atât în ceea ce priveşte naţionalitatea laureaţilor, domeniul de cercetare şi chiar laboratoarele din care aceştia provin. (...)

Astfel au fost distinşi cu premiul Nobel: Elizabeth H. Blackburn (61 de ani), cu naţionalitate dublă, australiană-americană), de la Universitatea California – San Francisco, Carol W. Greider (48 de ani), de la Universitatea Johns Hopkins – Baltimore şi Jack W. Szostak (57 de ani) de la Institutul Medical Howard Hughes – Harvard, Boston. Premiul a fost acordat, conform formulării oficiale de la Stockholm: „Pentru descoperirea modului în care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi de enzima telomerază“. Domeniile majore de aplicaţii în Medicină s-au conturat de mai bine de un deceniu: procesele de îmbătrânire (ipoteza telomerică a senescenţei datează încă din 1991) şi în Oncologie (telomeraza ca marker de diagnostic precoce şi de prognostic în cancer, inhibitorii telomerazei ca agenţi terapeutici). Să observăm că primele două sunt femei, astfel încât numărul laureatelor pentru Medicină a crescut la 10, din totalul de 195 de premiaţi, din 1901 şi până în prezent. Ceea ce este foarte puţin în raport cu prezenţa feminină în laboratoarele de cercetări biomedicale. Într-un număr viitor, vom publica, aşa cum am făcut-o în ultimele două decenii, o prezentare amplă a Premiului Nobel pentru Medicină – 2009, redactată de dl prof. dr. Valeriu Rusu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe